Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα τσουνάμι που έπληξαν τη σύγχρονη Ελλάδα -Χτύπησαν τη Σάμο και την Αμοργό

Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα τσουνάμι που έπληξαν τη σύγχρονη Ελλάδα -Χτύπησαν τη Σάμο και την Αμοργό

Μια νέα έρευνα για τα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο δημοσιοποίησαν Έλληνες επιστήμονες.

Στην έρευνα για τα τσουνάμι, σύμφωνα με «Τα Νέα», συμμετείχαν ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και συνεργάτες του από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ (Μ. Γώγου, Σ. Μαυρούλης, Ι. Τριανταφύλλου), ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO για θέματα τσουνάμι, και ο Μ. Θράβαλος, φοιτητής Φυσικής.

Οπως προκύπτει, το μεγαλύτερο τσουνάμι που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία 65 χρόνια ήταν το μεγάλο κύμα που έπληξε τη Σάμο μετά τον πρόσφατο, μεγάλο σεισμό των 6,7 - 7 Ρίχτερ, στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Το μέγιστο ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 3,35 μέτρα στο βόρειο τμήμα του νησιού (Αγ. Νικόλαος), ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δυο χιλιομέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 100 μέτρων.

Το βίντεο από το ταχύτατο τσουνάμι της Σάμου
Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το τσουνάμι θα είχε ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες αν ένα γεωφυσικό φαινόμενο δεν προστάτευε το νησί: η ανύψωση της Σάμου κατά 15-25 εκατοστά από τον Βορρά ως τον Νότο, η οποία συνέβη παράλληλα με την εκδήλωση του σεισμού και μετρίασε την επίδραση του κύματος.
Ο δρ Παπαδόπουλος δήλωσε στα «Νέα» ότι στο Βαθύ «το κύμα έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα και, όπως διαπιστώσαμε, προχώρησε στην ακτή σε βάθος 100-110 μέτρων, δηλαδή εισέβαλε στους κάθετους δρόμους προκαλώντας σημαντικές βλάβες». Αυτό είχε ως συνέπεια να πληγούν πάρα πολλά παράκτια καταστήματα, λόμπι ξενοδοχείων, καφετέριες και πολλά αυτοκίνητα.

«Στο Βαθύ το τσουνάμι ήρθε σε δύο κύματα», εξήγησε στα «Νέα», ο δρ Παπαδόπουλος. «Το πρώτο έφτασε στις 14.04, δηλαδή 13 λεπτά μετά τον σεισμό, και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ενώ 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έφτασε δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα ύψους 2 μέτρων. Αυτό συμβαίνει συχνά», επισήμανε. «Ενώ έχει προκληθεί το πρώτο τσουνάμι και ο κόσμος θεωρεί ότι είναι ασφαλής, έρχεται το δεύτερο με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Στο Καρλόβασι το ύψος του κύματος υπολογίστηκε στα 1,8 μέτρα, ενώ στα τουρκικά παράλια έφτασε τα 2 μέτρα».
Το γιγαντιαίο τσουνάμι της Αμοργού
Το μεγαλύτερο τσουνάμι της Μεσογείου κατεγράφη στις Κυκλάδες στις 9 Ιουλίου του 1956, λίγη ώρα αφού ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει με 7,7 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού σκορπίζοντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Οπως υπενθυμίζουν τα «Νέα», περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό εκείνο, ενώ ο απολογισμός θα ήταν ακόμη πιο δραματικός αν οι Κυκλάδες βίωναν από τότε την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη που γνώρισαν τα επόμενα χρόνια. Το τσουνάμι που σχηματίστηκε ξεπέρασε σε ύψος τα 15 μέτρα, σάρωσε όλο το Νότιο Αιγαίο, έφτασε μέχρι την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά και ως τη Χάιφα του Ισραήλ.

Στα αξιοσημείωτα τσουνάμι που προκλήθηκαν έκτοτε στη Μεσόγειο – όλα τους μικρότερης κλίμακας από αυτό που σημειώθηκε στη Σάμο πριν από δυόμισι μήνες – περιλαμβάνεται το παλιρροϊκό κύμα που σχηματίστηκε στη Αλγερία τον Μάιο του 2003 έπειτα από σεισμό 6,8 ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι που προκλήθηκε μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα όχι σεισμού αλλά κατολισθήσεων τον Φεβρουάριο του 1963.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσουνάμι της Σάμου εγκαινίασε ακόμη μία πρωτιά: σηματοδότησε την πρώτη φορά στην Ευρώπη που εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα για τσουνάμι ύστερα από σεισμό απευθείας στους πολίτες με SMS και όχι ως απόρρητη πληροφορία στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. «Και επίσης συνιστά μια προειδοποίηση», λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Εδώ και 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, δεν είχε αναφερθεί ποτέ άλλοτε τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή. Αρα, στον ελλαδικό χώρο, του οποίου κάθε σημείο θεωρείται πιθανή πηγή σεισμικής δραστηριότητας, μπορούμε να αναμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα οπουδήποτε και οποτεδήποτε στο μέλλον».

Από το τσουνάμι στη Σάμο / Φωτογραφία: Forecast Weather Greece
Πηγή: iefimerida.gr