Βίντεο δείχνει ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν – Νέες θεωρίες για την προέλευση του κορονοϊού

Βίντεο δείχνει ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν – Νέες θεωρίες για την προέλευση του κορονοϊού

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν φαίνεται πως είχε ζωντανές νυχτερίδες στο χώρο του, όπως δείχνει σχετικό βίντεο, ανατρέποντας έτσι τους ισχυρισμούς των ερευνητών για την προέλευση του κορονοϊού που έκαναν λόγο για συνομωσίες αναφορικά με την ύπαρξη των ζώων στο εργαστήριο.

Το βίντεο προβλήθηκε από το Sky News Australia και δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο. Στα πλάνα φαίνονται νυχτερίδες μέσα σε ένα κλουβί, παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Δεν είναι σαφές που έχει τραβηχτεί το βίντεο, τα πλάνα του οποίου προέρχονται από ένα κινεζικό κρατικό διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το 2017 για να συμπέσει με τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας.

Υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – είναι γνωστό ότι διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

Το βίντεο το ανακάλυψε η ομάδα DRASTIC- η οποία όπως ισχυρίζεται είναι μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορονοϊού- και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι.

Εάν τα πλάνα είναι αληθινά, τότε διαψεύδουν τον Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγο και μέλος της ομάδας του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της πανδημίας και ο οποίος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Oυχάν», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το παραπάνω «μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας».

Σημειώνεται ότι το Sky News δεν πρόβαλε ολόκληρο το βίντεο, αλλά μικρά αποσπάσματα του υλικού σε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε την Κυριακή.

πηγή:madata.gr