Βαρύ 10ήμερο πληρωμών στην εφορία αλλά και επιδομάτων

Βαρύ 10ήμερο πληρωμών στην εφορία αλλά και επιδομάτων

Φόρους συνολικού ύψους 3,98 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στο δεκαήμερο αυτό στην πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα πετρελαίου και αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνονται οι δοσοληψίες του μήνα των πολιτών με το κράτος και του κράτους με τους πολίτες.

Δυστυχώς, όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα πάρουν τις ενισχύσεις θα πρέπει να τις επιστρέψουν καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέουν οι προθεσμίες πληρωμών των φόρων.

Οι ενισχύσεις

1.       Πετρέλαιο θέρμανσης. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που τους αναλογούν. Το 50% (50 εκατ. ευρώ) περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί τις επόμενες μέρες και μέχρι τα τέλη του μήνα. Σημειώνεται ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και επιδοτούνται εκτός από την αγορά  πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιτότερους από 2500 κατοίκους.

2.    Επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει κλείσει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενοι έλεγχοι και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport | ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου που τους έχει καθοριστεί με βάση τον αλγόριθμο. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.  Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει  πως περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%.
3.       Ιδιοκτήτες Ακινήτων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος πληρωμών, ενώ έχουν εντοπισθεί και 60.000 περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, καθώς δεν έχει δηλωθεί τραπεζικό λογαριασμός (IBAN).
Και οι σημαντικότερες υποχρεώσεις

 - Φόρος εισοδήματος: Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος, ύψους 454 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα και περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 745 εκατ. ευρώ.

- ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ύψους 423 εκατ. ευρώ.

- ΦΠΑ: Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020. Εκτιμώμενα έσοδα 625 εκατ. ευρώ.

πηγή:capital.gr