Βηρυτός: Ένα στα τέσσερα παιδιά ενδέχεται να μην πάει σχολείο μετά την πολύνεκρη έκρηξη

Βηρυτός: Ένα στα τέσσερα παιδιά ενδέχεται να μην πάει σχολείο μετά την πολύνεκρη έκρηξη

Το ένα τέταρτο των παιδιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ενδέχεται να μην πάει σχολείο μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό την 4η Αυγούστου, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC).

«Με 163 σχολεία να έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη στη Βηρυτό, τουλάχιστον το ένα παιδί από τα τέσσερα που ζει στην πόλη κινδυνεύει να μην πάει σχολείο», εκτίμησε η IRC.

«Περισσότεροι από 85.000 μαθητές έχουν εγγραφεί σε σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές και θα χρειαστεί έως και ένας χρόνος για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.500, ενώ κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό, περισσότερα από 85.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.

Η έκρηξη κατάφερε ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στον Λίβανο, που αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας του και πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε να δούμε πολύ λιγότερα παιδιά εγγεγραμμένα στα σχολεία και να έχουμε υψηλό ποσοστό αποχής από το σχολείο στη διάρκεια της χρονιάς», πρόσθεσε ο διευθυντής της IRC στον Λίβανο, ο Μοχάμαντ Νάσερ.

Η ΜΚΟ αποδίδει την αποχή από το σχολείο στην ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανοικοδόμηση των σχολείων, στην ανησυχία των γονιών για το επιπλέον κόστος και την ασφάλεια των παιδιών τους στη διαδρομή προς ένα νέο σχολείο, κι ακόμη στο ότι αρκετά παιδιά θα αναγκαστούν να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Η IRC κάνει τις εκτιμήσεις αυτές για την εκπαίδευση των παιδιών λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις συνέπειες της έκρηξης, όχι αυτές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όμως τα σχολεία στον Λίβανο δεν έχουν ανοίξει ακόμη, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε για τα μέσα του Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής στον Λίβανο καταγράφονται περισσότερα από 35.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τουλάχιστον 340 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

πηγή:madata.gr