Βράβευση μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Βράβευση μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΣTO  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΤΗΣ  ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ  ΔΡΑΣΗΣ
“At the School of Open Cohesion”

 

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  ΣTO  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΤΗΣ  ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ  ΔΡΑΣΗΣ
“At the School of Open Cohesion”

Το μαγικό ταξίδι  στην εξερεύνηση  και στη γνώση  της  ομάδας “UnderWater  Explorers”  των μαθητών/τριών   του   Γυμνασίου    Ευξεινούπολης  τελείωσε με τον πιο όμορφο τρόπο, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. Οι μαθητές  και μαθήτριες της  Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ευξεινούπολης  στο πλαίσιο της  διαγωνιστικής διαδικασίας  της  πιλοτικής  εφαρμογής της ενέργειας   “At the School of Open Cohesion (ASOC)”,  κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2019 οι μαθητές και μαθήτριες μελέτησαν  ένα  πρωτοποριακό  έργο της  Περιφέρειας  Θεσσαλίας, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,  ένα  έργο  τρεις φορές βραβευμένο,  που αποτελεί ένα μοναδικό έργο υποδομής για το άνοιγμα και την προβολή του ενάλιου πλούτου στο ευρύ κοινό, καθώς και για την προσέλκυση και ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.

Επέλεξαν να εξερευνήσουν τον “κοιμώμενο γίγαντα” της Θεσσαλίας, το πρώτο Υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα,  που αποτελεί τον “Παρθενώνα των ναυαγίων” στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου και στο Δ. Παγασητικό και να αναδείξουν την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά.  Ασχολήθηκαν  με το έργο  με τίτλο “Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών  Χώρων (ΕΕΑΧ) στην  Αλόννησο  και  στο  Δυτικό  Παγασητικό”.

Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φρουρίου στη Λάρισα,  την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, οι μαθητές και οι μαθήτριες  είχαν  την ευκαιρία να παρουσιάσουν  με τη βοήθεια της τεχνολογίας σημαντικά δείγματα  της εργασίας τους. Βραβεύτηκαν από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.  Κώστα Αγοραστό και από τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας  κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συνεχάρη όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς  που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,  αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο και εργάστηκαν με κέφι και όρεξη στην αναζήτηση της γνώσης, τονίζοντας  ότι «Η γνώση που κατακτήσατε είναι δύναμη. Είναι το κλειδί της επιτυχίας του αύριο, το κλειδί της επιτυχίας  στη ζωή σας.  Η γνώση είναι το μόνο αγαθό  που σας ανήκει αποκλειστικά και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί, κανείς  δεν  δικαιούται να σταματήσει την πορεία σας προς τη γνώση. Είστε το οξυγόνο της ζωής, φορείς  νέων ιδεών και οι πολίτες του αύριο,  που θα κληθείτε με αυτοπεποίθηση να  χτίσετε μια καλύτερη, πιο αποτελεσματική  Ευρώπη». Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  βραβεύτηκαν  από τον Περιφερειάρχη κ.  Κώστα Αγοραστό  με  δίπλωμα διάκρισης και  ένα προσωπικό τάμπλετ.   

 Η πιλοτική ευρωπαϊκή δράση ASOC υλοποιήθηκε στην Ελλάδα,   με την υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,    στις  Περιφέρειες  Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων καθώς και σε άλλα  Ευρωπαϊκά Κράτη – Μέλη.  Στόχος,  οι νέοι  άνθρωποι  να εξοικειωθούν με την  πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιληφθούν τον αντίκτυπο και τα οφέλη των  έργων του ΕΣΠΑ στις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και  να συμμετέχουν σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις.
Την  ομάδα “Underwater  Explorers”  αποτελούν οι μαθητές/τριες: Αμβράζη Α., Αργύρη Ε., Γιαννούχος Χ., Γκουράρος Α. , Ζαβού Α., Κυρίτση Α.,  Καραγκούνης Κ., Καραλίδου Μ.,  Καρπέτης Χ., Κεπεσίδου Μ., Κωνσταντίνου Π.,  Μεσίτσας Δ., Ξηρομερήσιος Β., Τσανή Π., Τσιανή Β., Χατζηβασιλειάδη Μ., Χατζηιερεμία Ε., Χρόνη Π.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σιαμέτη Αθανασία – Σταυραντώνη Μαρία