Βρέθηκε νεκρός ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού- Θλίψη για τον θάνατο του Χρήστου Τρικαλινού

Βρέθηκε νεκρός ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού-  Θλίψη για τον θάνατο του Χρήστου  Τρικαλινού

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό, Χρήστος Τρικαλινός.

Εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του από δικούς του ανθρώπους που τον αναζητούσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες​ o Χρήστος Τρικαλινός, συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου έφυγε την Δευτέρα το βράδυ, επάνω στην καρέκλα του γραφείου του από ανακοπή καρδιάς.

Γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο και έζησε στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Σπούδασε Φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1981-2006 στο Τμήμα Φυσικής και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από Επιμελητής έως Καθηγητής. Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Έχει γράψει το βιβλίο “Μοριακή Φυσική – Θερμοδυναμική” και από κοινού με τον Παύλο Ιωάννου τα βιβλία “Ασκήσεις Φυσικής – Μηχανική” και “Ασκήσεις Φυσικής – Ηλεκτρομαγνητισμός”.

Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή εκπαιδευτικού πακέτου για την Φυσική Γενικής Παιδείας Α΄ και Β΄ Λυκείου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013. Από το 2014 ήταν Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού).

Σε ανακοίνωσή τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας τον αποχαιρετούν:

“Με βαθιά οδύνη και συντριβή αποχαιρετούμε τον σύντροφό μας, συντονιστή της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλμυρού, Χρήστο Τρικαλινό.
Ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν διεθνούς κύρους καθηγητής Φυσικής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004.
Πέρα από τη σημαντική ακαδημαϊκή και συνδικαλιστική του δράση, τους αγώνες του για την στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου και των αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών, ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στις ιδέες που υπηρετούσε.
Από μικρή ηλικία βίωσε τις διώξεις και τις στερήσεις στα δύστοκα χρόνια του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου. Έζησε την εξορία στο Τρίκερι όπου κρατούνταν οι θείες του με τις οποίες μεγάλωσε και βίωσε στην παιδική και εφηβική ηλικία τον στιγματισμό που υπέστησαν όλες οι οικογένειες των ηττημένων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία. Όλα τα παραπάνω τα αποτύπωσε με τρυφερότητα σε ένα υπέροχο βιβλίο που μας άφησε με στιγμιότυπα από τη ζωή του.
Είχε γράψει επίσης, 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας, ενώ μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά.
Οι γονείς του ήταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Υπέστησαν το κυνηγητό του κράτους της Δεξιάς, με συνέπεια να τους συναντήσει για πρώτη φορά στη ζωή του σε μεγάλη ηλικία.
Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε τις σπουδές του στη ΕΣΣΔ, όπου τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις, και επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1981-2006 στο Τμήμα Φυσικής και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών.
Η διεθνής επιστημονική του καταξίωση ήταν μοναδική για Έλληνα επιστήμονα, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε με πάθος για μια άλλη κοινωνία. Οργανωμένος πάντοτε στις γραμμές της Αριστεράς. Από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στη γεννέτειρά του, τον Αλμυρό, και συμμετείχε σε όλα τα σημαντικά δρώμενα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Μαγνησίας.
Θα ζει για πάντα μέσα στις καρδιές μας και η ανάμνησή του θα αποτελεί για μας αστείρευτη πηγή έμπνευσης.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και στους συντρόφους και τις συντρόφισσές του στην οργάνωση του Αλμυρού”