Δήλωση Κατερίνας Παπανάτσιου για την 19η Μαΐου «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»

Δήλωση Κατερίνας Παπανάτσιου για την 19η Μαΐου «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»

Η ελληνική Βουλή το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ οι διωγμοί, οι μαζικές σφαγές και ο ξεριζωμός των Ποντίων και να ξεκινήσει ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Οι επιζήσαντες Έλληνες του Πόντου παρά τις δυσμενής συνθήκες της προσφυγιάς κατόρθωσαν να ριζώσουν, να αναπτυχθούν και να ανθήσουν αναζωογονώντας με την δυναμική τους παρουσία  την χώρα μας και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της. Παρόλα αυτά, οι απώλειες και οι διωγμοί που υπέστησαν δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η ιστορία δεν παραγράφεται. Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να φέρνει στο φως τα ιστορικά γεγονότα, να τα αναγνωρίζει επίσημα ως τέτοια και να καταδικάζει ενέργειες βαρβαρότητας, όπως υπήρξε η γενοκτονία των Ποντίων. Η ιστορία καταγράφεται όχι μόνο ως φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων αλλά και ως οδηγός αποτροπής παρόμοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.
Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε με τον πόλεμο να μαίνεται κοντά μας, η 19η Μαΐου ημέρα  μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό νόημα.
Χρέος όλων μας είναι να μην ξεχνούμε τα ιστορικά γεγονότα που βάφτηκαν με αίμα αθώων ανθρώπων, που κατέστρεψαν λαούς και πολιτισμούς, που διώξανε και εκτόπισαν χιλιάδες ανθρώπους.
Χρέος όλων μας είναι να απαιτούμε να  χτίζονται γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα τους λαούς ώστε να μη βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν το μίσος, η βία, ο εθνικισμός και ο πόλεμος.