ΔΕΥΑΜΒ: Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στον Δήμο Βόλου

ΔΕΥΑΜΒ: Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στον Δήμο Βόλου

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δειγμάτων λύματος.

Εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στον Δήμο Βόλου, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δειγμάτων λύματος της ΔΕΥΑΜΒ την τελευταία εβδομάδα.Όλο το προηγύμενο χρονικό διάστημα απο τις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να καταγράφτηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, φαίνεται όμως ότι με εξαίρεση τα δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές και το Γηροκομείο Καναλίων, στην κοινότητα δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά.Το τελευταίο δείγμα των λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ δείχνουν σταθερά χαμηλό ιϊκό φορτίο.Όπως είναι γνωστό, οι μετρήσεις στα αστικά λύματα αντιμετωπίζονται διεθνώς ως ένα σημαντικό εργαλείο ανίχνευσης της σιωπηλής εξάπλωσης τουSARS-CoV-2.

Τα δείγματα αντιστοιχούν πληθυσμιακά σε 140.000 κατοίκους από τις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Νέας Αγχιάλου, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας και Αγριάς, τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την περιοχή του Βελεστίνου.Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση για τη διάρκεια ζωής του ιού στα λύματα είναι περίπου 2 με 3ημέρες ενώ ίχνη του ιού ανιχνεύονται σε ανεπεξέργαστα λύματα σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας.Για τον λόγο αυτό, η εξέταση δειγμάτων ανεπεξέργαστων λυμάτων έχει προταθεί ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για την επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού SARS CoV-2. Η ΔΕΥΑΜΒ συνεργάζεται με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του οποίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

«Το ιικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό και η εικόνα που έχουμε από τα λύματα συμβαδίζει με την εικόνα των κρουσμάτων σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης, ο οποίος πάντως συνιστά εγρήγορση. «Δεν εφησυχάζουμε. Πάντα ανησυχούμε. Είμαστε σε κομβικό σημείο και θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή:thessaliatv.gr