Εβδομάδα Ελληνικής φιλοξενίας στα πλαίσια του Erasmus στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

Εβδομάδα Ελληνικής φιλοξενίας στα πλαίσια του Erasmus στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ΚΑ2
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Erasmus+/KA2   υλοποιεί για μια ακόμη φορά κατά   την διετία  2018-2020 το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης,  το οποίο  επιχορηγείται από το ΙΚΥ, με τίτλο “Common Ground”. Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σχολεία από το  Frankenberg της Γερμανίας, από τo Tourcoing της  Γαλλίας, από το Palermo  της  Ιταλίας, από τη Loimaa της Φινλανδίας και από την Ευξεινούπολη  της Ελλάδας. Η τρίτη συνάντηση μαθητών  πραγματοποιήθηκε στην Ευξεινούπολη από  4 – 8 Νοεμβρίου 2019. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά γιατί συνδέουν μεταξύ τους, τους  λαούς,  γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και τα παιδιά  διαπιστώνουν ότι  η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Βασική προτεραιότητα του σχεδίου είναι η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Στόχος είναι να βελτιώσει η σχολική κοινότητα τη γνώση της σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο παρόν αλλά και να βοηθήσει την ενσωμάτωση τόσο μεταναστών όσο και προσφύγων δημιουργώντας ένα «κοινό έδαφος» αλληλοσεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό παρελθόν αλλά κοινό μέλλον.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εργάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Γυμνάσιο της Ευξεινούπολης πάνω στο  συγκεκριμένο θέμα υλοποιώντας  πολλές δραστηριότητες. Παράλληλα όμως γνώρισαν την κουλτούρα, τη ζεστή  φιλοξενία  και τον πολιτισμό μας. Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής τους στην πόλη μας και στο σχολείο μας ένοιωσαν  τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας. Ξεναγήθηκαν στο σχολείο, έπαιξαν παιγνίδια γνωριμίας, έμαθαν χορούς  και άλλες αθλητικές δραστηριότητες με τη βοήθεια του κ. Λάιου Δ.. Παρουσίασαν  τα σχολεία τους και τις  χώρες τους. Επισκέφτηκαν το  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αλμυρού  όπου  ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη Β.  Τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος Ε. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, τους καλωσόρισε και τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ένα κέρασμα.

Οι μαθητές αναλαμβάνοντας  ρόλους διπλωμάτη   δούλεψαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων. Επισκέφτηκαν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων «’Αρσις» στη Μακρινίτσα όπου πρόσφεραν στα προσφυγόπουλα αθλητικό υλικό και χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς τους. Ξεναγήθηκαν  στο  Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας και στον Λευκό Πύργο της  Θεσσαλονίκης. Βίωσαν το ταξίδι της φυγής των προσφύγων με τα παιχνίδια περάσματα της Ύπατης  Αρμοστείας  του ΟΗΕ, πήραν συνέντευξη από τη νομικό κ. Μπόμπου Ηλ. η οποία εργάζεται σε υπηρεσία για τους πρόσφυγες.   

Το βράδυ της ελληνικής φιλοξενίας  που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας,  όλοι έζησαν μια μοναδική εμπειρία. Μικροί μεγάλοι Έλληνες - Γερμανοί - Ιταλοί - Γάλλοι και Φινλανδοί έγιναν ένα. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν  παραδοσιακούς  χορούς από τις χώρες τους, δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα, φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί, έμαθαν και χόρεψαν τους χορούς μας.

Φύτεψαν   στην αυλή του σχολείου,  με  χώμα από κάθε χώρα,  μια ελιά, το δέντρο της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης βρίσκοντας  “Κοινό έδαφος”  συνεργασίας, φιλίας, αποδοχής και δημιουργικής συνύπαρξης σε μια Ευρώπη διαρκούς αλλαγής.

Κατόπιν  επισκέφτηκαν   την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και ξεναγήθηκαν από τον Πατέρα Γεώργιο Γιαννιό, ο  οποίος τους πρόσφερε και δώρα.

Στη συνέχεια   στο  Μουσείο Ανατολικής Ρωμυλίας και στο Μουσείο Αύρας Παπαδοπούλου ξεναγήθηκαν  από την κ. Γιάννα Κωτούλα –Μπατσκίνη και  δέχτηκαν ένα κέρασμα από τον πρόεδρο  του συλλόγου  κ. Ανδρέα  Τσερκεζίδη.

Το Σάββατο τα χαράματα ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος. Οι μαθητές με δάκρυα στα μάτια  ευχαριστούσαν τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν και τους θεωρούσαν ως  δεύτερη οικογένειά τους.  Η φιλοξενία και η ζεστασιά μας τους μάγεψε.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Χατζηκυριάκο Ε.  για την θερμή υποδοχή, την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη Β. για την εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Αλμυρού και τους υπαλλήλους του Μουσείου για την φιλοξενία τους,  την   Καραγιαννοπούλου Μ. , τον  Λάιο Δ., την  Γκαραγκούνη Π., την  Δρόσου Μ.,  την Τσιαμανή Ε., τη Σιαμέτη Α. και τη Μυλωνά Μ., όλους   τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη σημαντική βοήθεια τους. Τους μαθητές που συμμετείχαν στο καταπληκτικό βίντεο  που επιμελήθηκε η κ. Δρόσου για τη δημιουργία της Ευξεινούπολης, Γιαννούχο Χ., Καραγκούνη Κων/νο και Χρόνη Π., την κ. Καραγιαννοπούλου Ι., την κ. Λαγγούρα Λίτσα για την πολύτιμη βοήθειά της   για τα κείμενα από το βιβλίο της  και τις φωτογραφίες,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης και την Πρόεδρό του κ. Μαρδάκη Χρ. και τον κ. Γαλατσίδα Αλ. για το υλικό που μας έδωσαν.   Τους χορηγούς μας: Αφοί Μπούρχα, τα κρεοπωλεία Βαλαμούτη, Μητράκου,  Καρπέτη, το  τυροκομείο Δαλακούρα, το τυροκομείο Τσαγγάρη, την κ. Ζαντιώτη ΄Αννα, την κ. Γοδινοπούλου Φανή.

Όλους τους γονείς που βοήθησαν και πρόσφεραν φαγητά και γλυκά,  τον κ. Κολώνη Κ. για την ηχητική  κάλυψη,  την εφημερίδα «Λαό»,  τον ηλεκτρονικό τύπο almyros.gr, almyrosinfo.gr, almyrospress.gr για την κάλυψη και προβολή των εκδηλώσεών μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους  ευρωπαίους μαθητές.

Η  Διευθύντρια  
Σταυραντώνη  Μαρία