Εκατοντάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά – Τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μαγνησία

Εκατοντάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά – Τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μαγνησία

Τεράστιο ενδιαφέρον Συνεταιρισμών, Κοινοπραξιών εταιρειών και μεμονωμένων ιδιωτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και μη υψηλής παραγωγικότητας στη Μαγνησία, καταγράφεται βάσει των φακέλων και των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας οι αιτήσεις φτάνουν τις 290 τη στιγμή που η προθεσμία που έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την κατάθεση των εγγράφων λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Μετά και την πρόσφατη κατανομή των στρεμμάτων ανά περιφερειακή ενότητα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), στη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες συνολικά 6.565 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας από τα 656.489 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων, οι 290 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι προχθές Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά συνολικά 13.951,5 στρέμματα, εκ των οποίων 11.414,9 (81,82%) αφορούν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, 1.885,5 (13,51%) στρέμματα σε γεωργική γη μη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ 651,1 στρέμματα αφορούν χρήσεις από Γ.Π.Σ. (4,67%).
Στον προαναφερόμενο αριθμό των αιτήσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί αυτές που όλη η έκτασή τους ήταν δασική, ενώ στις ως άνω εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται και τμήματα δασικού χαρακτήρα.

Να αναφερθεί ότι το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με μέγιστο όριο συνολικής ισχύος τα 396 MW.

Φωτοβολταϊκά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την ΕΒΟΛ
Την έναρξη συνδέσεων των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων, μια επένδυση που έχει γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την ΕΒΟΛ ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικήτας Πρίντζος.
Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 30.000.000 ευρώ προς το παρόν με προοπτική να φτάσουν τα 55.000.000 ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο. Ήδη έχουν συνδεθεί τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι έτοιμα και με ισχύ δέκα μεγαβάτ και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η σύνδεση των δέκα πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων. Μέχρι τον Μάιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση και των 54 φωτοβολταϊκών έργων με ένα μεγαβάτ το κάθε έργο στις περιοχές του Βόλου και του Ρήγα Φεραίου.

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Όπως προαναφέρθηκε, προθεσμία ως τις 9 Σεπτεμβρίου έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα έγγραφα των αρμοδίων κατά τόπους αρχών Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τα σχετικά πρακτικά της Περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος από τα οποία θα προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης ως υψηλής ή μη παραγωγικότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του, αυτό ισχύει για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που απαλλάσσονται της αδειοδότησης (ισχύος ≤ 1MW), όπως για παράδειγμα ισχύει για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Παράλληλα η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Για τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι και τις 09.08.2020, καθώς και για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που θα υποβάλλονται στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 10.08.2020, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια μονάδα υποδοχής του ΔΕΔΔΗΕ τα εξής:
-Για σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε γεωργική (αγροτική) γη, έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σχετικό πρακτικό της Περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος από τα οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας) ή Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση, ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή της Αττικής ή περιοχή της Επικράτειας που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης του Ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του Ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του Ν. 4447/2016, με αναφορά στο αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι.
-Για σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε γη άλλης μορφής πλην αγροτικής, Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού στην οποία θα δηλώνεται ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός εγκαθίσταται σε γη άλλης μορφής πλην γεωργικής (αγροτικής) (π.χ. δασικής, χορτολιβαδικής, κ.ά.).

πηγή:ΘΕΣΣΑΛΙΑ