Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία

Αύξηση 3,40% στη χερσαία Μαγνησία, 5,80% στις Σποράδες - Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την κτηματαγορά

Το 2023 θα είναι χρονιά εξομάλυνσης των τιμών στα ακίνητα, μετά από ένα ξέφρενο ράλι που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες του 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ανθρώπων της κτηματαγοράς.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatos.gr, στο δ’ 3μηνο του 2022 στις Σποράδες κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη κατά 5,80% σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς εκτινάχθηκε από 1.750 ευρώ στα 1.852 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα, στη χερσαία Μαγνησία η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη το δ’ 3μηνο του 2022 κατά 3,40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με 1.094 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο ερώτημα αν θα ισχύσει το ίδιο το 2023 η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου Σοφία Χαλκιά απαντά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως η χρονιά αναμένεται με πολλές ανακατατάξεις, κυρίως λόγω της ρευστής ακόμη κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και τον πληθωρισμό.

Η χρονιά που πέρασε για τους κτηματομεσίτες άφησε ένα θετικό αποτύπωμα, καθώς καταγράφηκε σε γενικές γραμμές μία ικανοποιητική κινητικότητα, έγιναν σημαντικές αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα οι οιωνοί και τη νέα χρονιά να είναι ευοίωνοι, αρκεί να μην υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά το οικονομικό κλίμα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως υπήρξαν και περιπτώσεις ενδιαφερομένων αγοραστών που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση για την απόκτηση ακινήτου, ωστόσο δεν αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδικασία απόκτησης του, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανασφάλειας που αυτή προκαλεί, κυρίως αναφορικά με τη χρονική διάρκεια που θα έχει.

«Όσες συμφωνίες ήταν σε προχωρημένο στάδιο ολοκληρώθηκαν. Υπήρχαν όμως και εκείνοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια ακίνητα, ωστόσο επέλεξαν τη στάση αναμονής, περιμένοντας τους πρώτους μήνες του νέου έτους για να αποφασίσουν τις όποιες κινήσεις τους», εξήγησε η κ. Χαλκιά.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια προβλέπει πως υπό προϋποθέσεις που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία, το 2023 θα είναι μια καλή χρόνια, κατά την οποία θα υπάρξει εξισορρόπηση τιμών.

www.taxydromos.gr