Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο μαθητείας του ΕΠΑΛ Αλμυρού

Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο μαθητείας του ΕΠΑΛ Αλμυρού

Στο ΕΠΑΛ Αλμυρού την Πέμπτη  30 Ιανουαρίου   2020, πραγματοποιήθηκε

ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητευόμενους της Δ΄ φάσης μαθητείας σχ. Έτους 2019-20.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Ανάλυση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εργαζομένων και εργοδοτών ».
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κος Ηλίας Καλλές, Διευθυντής Προσωπικού του εργοστασίου Βόλου της Χαλυβουργίας Ελλάδος.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντης του ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία του θεσμού της μαθητείας και ειδικότερα σε αυτήν που πραγματοποιείται στο ΕΠΑΛ Αλμυρού λόγω του αριθμού των μαθητευομένων αλλά και της μετέπειτα επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Στη συνέχεια ο κος Καλλές αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα των εργοδοτών. Μεταξύ άλλων ανέλυσε την υποχρέωσή τους για παροχή εργασίας στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθη ο εργαζόμενος, την καταβολή μισθού, την παροχή πρόνοιας, την  έκδοση πιστοποιητικού εργασίας, προϋπηρεσίας ή υπηρεσίας  και την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Σχετικά με τις προσλήψεις και τις απολύσεις ανέφερε την ύπαρξη πλέον των ατομικών συμβάσεων εργασίας και το καθεστώς των απολύσεων σε ότι αφορά στα δικαιώματα που έχει και ο εργοδότης αλλά και ο εργαζόμενος.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, οφείλουν να  επιδεικνύουν ευσυνειδησία, προθυμία και   επιμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να τηρούν τους όρους που επιβάλλει η υγιεινή και η ασφάλεια της εταιρίας,  να έχουν  έγγραφη άδεια της εταιρίας για  να απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλα πρόσωπα,   να μην απουσιάζουν αυθαίρετα από τα καθήκοντά τους και να   δικαιολογούν τη μη έγκαιρη προσέλευσή τους ή την πρόωρη αποχώρησή τους από την εργασία τους κλπ.

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τους μαθητευόμενους σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τη διαφορά τους από τις κλαδικές, τα εργατικά ατυχήματα, τα θέματα υγείας  και τις άδειες που δικαιούνται ενώ ζήτησαν διευκρινήσεις για το θέμα των απολύσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο διευθυντής του Ε.Κ. Αλμυρού κος Αγγελόπουλος Απόστολος, ο υπεύθυνος μαθητείας κος Μαγκλάρας Αθανάσιος και οι  διδάσκοντες  εκπαιδευτικοί  της μαθητείας Βαλαμούτης Κων/νος, Γλυκού Άννα, Σακομήτρος Παναγιώτης, Σαλάτα Ελένη και Χατζηχαραλάμπους Ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ηλία Καλλέ για τον χρόνο που μας διέθεσε.