Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τέλος χρόνου για αιτήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τέλος χρόνου για αιτήσεις

Μαζική υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους. Δεν πρόκειται να ανεβάσει το ποσό που θα διατεθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ελάχιστη καταβολή παραμένουν τα 1.000 ευρώ. Εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι αιτήσεις έως χθες το βράδυ έφταναν τις 679.426, με το ρυθμό υποβολής να κατεβάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της παράτασης και την προθεσμία να εκπνέει σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία, ούτε όμως και να ανεβάσει το ύψος του προϋπολογισμού των 1,5 δισ. ευρώ.

«Κλειδωμένη» είναι η διάταξη για 50% μη επιστρεπτέο τμήμα ενισχύσεων στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου, όπως και η παραδοχή για μη συμψηφισμό ενισχύσεων ανάμεσα στον τέταρτο και τον πέμπτο κύκλο για την ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο αλγόριθμος που θα οδηγεί στη «μοιρασιά» παραμένει ακόμα ανοιχτός, όπως ανοιχτά είναι και όλα τα ενδεχόμενα για τον έκτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής που ακολουθεί τον Μάρτιο.

Με δεδομένη την τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος και τον συγκριτικά με τον τέταρτο κύκλο μικρότερο προϋπολογισμό, αρμόδιες πηγές απορρίπτουν ισχυρισμούς για περιορισμένες ενισχύσεις, σημειώνοντας πως με εξαίρεση το χιλιάρικο, στις υπόλοιπες ενισχύσεις γίνεται συμψηφισμός με τον τέταρτο κύκλο στον οποίο υπήρξε πολλαπλή αύξηση από τα 1,5 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ για να φτάσουμε τελικά στα 2,2 δισ. ευρώ.

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας σήμερα, αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών την ερχόμενη εβδομάδα.

πηγή:Euro2day.gr