Επιστροφή 25.000 μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία στη Μαγνησία

Επιστροφή 25.000 μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία στη Μαγνησία

Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων - Σύμμαχοι ο καιρός, οι εμβολιασμοί και τα self tests, που παραλαμβάνονται από χθες

Περίπου 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία ετοιμάζονται για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου. Με εξαίρεση τους μαθητές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων που έκαναν δύο εβδομάδες μαθημάτων μέσα στον Απρίλιο, για τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων θα είναι το πρώτο διά ζώσης μάθημα μετά από δύο σχεδόν μήνες, από τις 16 Μαρτίου δηλαδή, οπότε και τα σχολεία είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται σε κλίμα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευσης γίνεται υπό καλύτερες συνθήκες. «Σύμμαχός μας είναι ο καλός καιρός που σημαίνει ότι θα έχουμε συνεχώς τα παράθυρα ανοιχτά, ενώ ταυτόχρονα προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ηδη οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν επίσης κάνει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου εντός των ημερών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι επίσης προσαρμοσμένοι στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ ένα ακόμη όπλο μας για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων και τον περιορισμό της διασποράς είναι τα self test», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Ηδη μάλιστα από χθες, 12.500 μαθητές και 1.375 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας έσπευσαν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία της περιοχής τους τα self test που θα κληθούν να κάνουν πριν επιστρέψουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων εκτιμάται ότι θα γίνει σε συνθήκες ασφαλείας. «Τα κρούσματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας είτε σε εκπαιδευτικούς είτε σε μαθητές ήταν περιορισμένα. Μόλις 20 σε μαθητές και περίπου άλλα τόσα σε εκπαιδευτικούς», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η επαναλειτουργία των σχολείων. «Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα αποχής από τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι η σχολική τάξη. Με την επιστροφή θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες επαναλήψεις στα μαθήματα προκειμένου να διαπιστώσουμε τον βαθμό της αφομοίωσης των μαθημάτων που έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης και σε περίπτωση που εντοπιστούν κενά να συσταθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή στην επόμενη σχολική χρονιά», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες μετά από δύο σχεδόν μήνες ετοιμάζονται και οι περίπου 6.000 μαθητές των γυμνασίων, μαζί με τους ισάριθμους περίπου μαθητές των λυκείων. Οι τελευταίοι διέκοψαν μόνο για τις διακοπές του Πάσχα.

Όπως ίσχυσε για τα λύκεια, έτσι και για τα γυμνάσια και δημοτικά, η επιστροφή θα γίνεται με επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος στο self test ενώ όσοι δεν υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης δεν θα γίνονται αποδεκτοί στο σχολείο, είτε είναι μαθητές είτε είναι εκπαιδευτικοί.

Επιστρέφουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαζί με τους μαθητές, στα εργαστήρια και τις κλινικές επιστρέφουν και μερικές χιλιάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκονται στο τελευταίο έτος των σπουδών τους ή επί πτυχίω.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, «το άνοιγμα του ιδρύματος θα είναι ασφαλές υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα προστασίας».

Ηδη στους χώρους του ιδρύματος συνεχίζονται εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης και η επιστροφή στα εργαστήρια και τις κλινικές θα γίνει με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις και εφόσον οι φοιτητές έχουν υποβληθεί στα απαραίτητα self test. Τεστ αυτοδιάγνωσης θα κάνουν και καθηγητές, οι οποίοι πάντως σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αυτή την περίοδο έχουν σταλεί οδηγίες στα τμήματα με βάση τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ και σε αναμονή του ΦΕΚ, ενώ αναμένεται ενημέρωση από τα τμήματα για το πλήθος των εργαστηρίων και κλινικών που θα λειτουργήσουν και τον αριθμό των φοιτητών.

πηγή:taxydromos.gr