Ερχεται νέο fund που θα χρηματοδοτήσει... πατέντες

Ερχεται νέο fund που θα χρηματοδοτήσει... πατέντες

Τις επόμενες ημέρες η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό εργαλείο (Patent Fund) που θα στηρίζει με έως και €300.000 την ανάπτυξη και κατάθεση διεθνών πατεντών.

Ένα νέο fund για την χρηματοδότηση των πατεντών παίρνει «σάρκα και οστά» τις επόμενες ημέρες με στόχο την  υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όπως αποκάλυψε ο  Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της χώρας στο τομέα της Πληροφορικής το νέο εγχείρημα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Σαν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζουμε τις επόμενες ημέρες το patent fund που έρχεται να χρηματοδοτήσει το κομμάτι της πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να το συνδυάσουμε με το κομμάτι που είναι το fund product. Είναι το πρώτο product που  θα βγει βασισμένο σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα είπε ότι την προηγούμενα χρονιά η χώρα μας είχε να επιδείξει περίπου 1.000 πατέντες, ουσιαστικά κεντρίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, το 2022, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 που είχαν φτάσει τις 596, ξεπερνώντας τις 1.000.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως το τελευταίο έτος εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες παρατηρείται συμμετοχή και προσπάθεια κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών από μικρές επιχειρήσεις. Το αυξημένο ενδιαφέρον σχετίζεται και με την απλοποίηση της διαδικασίας της αίτησης που είναι πλέον και πιο οικονομική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η στήριξη αυτής της «παραγωγής». Mάλιστα επεσήμανε ότι την Δευτέρα έλαβε χώρα το franko Greco  όπου υπήρχαν 50 venture capital από το εξωτερικό, 3 από την Ελλάδα και 3 εταιρείες για να αντλήσουν κεφάλαια.

«Σε αυτό το κομμάτι λειτουργούμε ένα δίκτυο από business experts από όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να φέρουμε μαζί τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους αντίστοιχους επιχειρηματίες από τη Βοστώνη, το Τορόντο, ή  από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αξιολογήσουν για λογαριασμό μας αν η πατέντα αυτή δεν είναι καλή μόνο ερευνητικά αλλά θα παράξει ουσιαστικά σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για την βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζάκης.

Πώς θα λειτουργεί η στήριξη της HDB;
Για το πρωτόλειο στάδιο της χρηματοδότησης της κατάθεσης της πατέντας η όποια αποτυχημένη έκβαση της κατάθεσης θα επιχορηγείται εξαλείφοντας τις υποχρεώσεις αποπληρωμής από όποιον τόλμησε και δοκίμασε να καταθέσει, αλλά απέτυχε.

Στην περίπτωση επιτυχημένης κατάθεσης πατέντας θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός Proof-of-Concept (PoC) που θα καταλήξει στη δημιουργία του σχετικού Minimum Viable product (MVP). Αν πετύχει η δημιουργία του πρωτοτύπου, η χρηματοδότηση θα μετατραπεί σε μικρή κεφαλαιακή συμμετοχή της HDB στην εταιρεία ή και μελλοντική συνεργασία βάσει royalties, ώστε πάλι να μπορούν κεφάλαια από επιτυχημένα projects να μπορούν να επιστραφούν και να δοθούν πάλι σε άλλες επιχειρήσεις που θα χρειάζονται στήριξη για να τολμήσουν στο μέλλον.

Σε περίπτωση που θα αποτύχει η δημιουργία του πρωτοτύπου, αλλά έχει μείνει η επιτυχημένη κατάθεση της πατέντας στην επιχείρηση, τότε η συνολική χρηματοδότηση θα επιχορηγείται εξαλείφοντας τις υποχρεώσεις αποπληρωμής από όποιον τόλμησε και δοκίμασε αλλά απέτυχε και η πατέντα που υπάρχει κατοχυρωμένη στην εταιρεία, θα προσφερθεί για συνεργασία και να βοηθήσει τις άλλες τυχόν προσπάθειες για την υλοποίηση projects άλλων εταιρειών.

πηγή euro2day.gr