Ερώτηση Παπανάτσιου για τη νέα Οικονομική Επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων

Ερώτηση Παπανάτσιου για τη νέα Οικονομική Επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Αν. τομεάρχης Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, με θέμα τη νέα οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι στις 23-12-2020 εξεδόθη η με αριθμό Α.1293 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θεώρησης του βιβλίου ατελείας των αλιευτικών σκαφών. Μεταξύ άλλων δικαιολογητικών προβλέπεται και η προσκόμιση – από πλευράς των αλιέων – πιστοποιητικού καταμέτρησης από το οποίο να προκύπτει η χωρητικότητα των δεξαμενών των αλιευτικών σκαφών.

Όπως σημειώνει η Βουλευτής, σχετικό πιστοποιητικό καταμέτρησης διαθέτουν ήδη τα αλιευτικά σκάφη, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται σε αυτό η χωρητικότητα των δεξαμενών, κάτι που για πρώτη φορά προβλέπεται. Σύμφωνα δε με το διατιμημένο έντυπο του ΝΑΤ, τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται.

Η Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της ότι η Α.Α.Δ.Ε ζητά ουσιαστικά από τους αλιείς να προβούν σε επανέκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και τη χωρητικότητα των δεξαμενών των αλιευτικών, παρότι το στοιχείο αυτό προκύπτει από τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις πλοιοκτήτη, πλοιάρχου ή πράκτορα του πλοίου, που υποχρεωτικά υποβάλλονται.

Το σχετικό πιστοποιητικό θα πρέπει να επανεκδοθεί από ναυπηγό, μηχανολόγο μηχανικό, με ευθύνη των αλιέων, και το κόστος έκδοσής του ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο στα 300 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια ακόμη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων, σε μία περίοδο που ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, έχει υποστεί σφοδρό ‘χτύπημα΄ από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού δεν υπάρχει ζήτηση λόγω της μηδαμινής αγοραστικής δυνατότητας της πλειοψηφίας των πολιτών, αναφέρει η κ. Παπανάτσιου.

Η Βουλευτής τονίζει ότι οι διαδικασίες ελέχγου για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι θεμιτές, παρόλα αυτά η πολιτεία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σταθμίζει το ουσιαστικό αποτέλεσμα των διαδικασιών που θεσπίζει, ούτως ώστε αυτές να αποδίδουν εν τοις πράγμασι και να μην αποτελούν απλώς ένα ακόμη γραφειοκρατικό στάδιο και οικονομικό βάρος για τους πολίτες.

Ως εκ τούτων η κ. Παπανάτσιου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν τελεί σε γνώση τους η σχετική απόφαση του Διοικητή της Α.Α.ΔΕ, αν τελεί σε γνώση τους το κόστος έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού και αν έχουν σταθμίσει τη σχετική οικονομική επιβάρυνση στις πλάτες των αλιέων, με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τέλος αν προτίθενται να προβούν και αν ναι σε ποιες ενέργειες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς από το συγκεκριμένο – διόλου ευκαταφρόνητο – κόστος, με δεδομένες και τις οικονομικές συνθήκες της σημερινής συγκυρίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: « Νέα Οικονομική Επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων σε σχέση με τα βιβλία ατελείας »

Στις 23-12-2020 εξεδόθη η με αριθμό Α.1293 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τίτλο «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων θεώρησης του Βιβλίου Ατελείας των αλιευτικών σκαφών του άρθρου 7 της αριθμ. Τ.1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο.Ο (ΦΕΚ 516/Β΄) «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λ.π.».

Στο άρθρο 2 της ανωτέρω απόφασης ορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά θεώρησης του βιβλίου ατελείας των αλιευτικών σκαφών. Στη παρ. 2 του εν λόγω άρθρου προβλέπεται μεταξύ άλλων δικαιολογητικών και η περίπτωση (ε.), ήτοι η προσκόμιση από πλευράς των αλιέων πιστοποιητικού καταμέτρησης από το οποίο να προκύπτει η χωρητικότητα των δεξαμενών, η ιπποδύναμη, η μάρκα και ο τύπος της μηχανής.

Σημειωτέων δε ότι σχετικό πιστοποιητικό καταμέτρησης διαθέτουν τα αλιευτικά σκάφη, ως εκ του νόμου υποχρεούνται, χωρίς ωστόσο να αναγράφεται σε αυτό η χωρητικότητα των δεξαμενών, κάτι που για πρώτη φορά προβλέπεται. Σύμφωνα δε με το διατιμημένο έντυπο του ΝΑΤ, τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται.

Η διαδικασία εφοδιασμού των αλιευτικών σκαφών προβλέπεται στην με Αριθ. Τ1940/41/14.4.2003 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αυτή τροποποιήθηκε, με τίτλο «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λπ».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της ανωτέρω απόφασης προβλέπεται ότι για τη διαδικασία εφοδιασμού για τα πλοία γραμμών εσωτερικού, τα μικτόπλοα και τα αλιευτικά, θα πρέπει να γίνεται αναγραφή, από το Τελωνείο Φόρτωσης, στο βιβλίο Ατελείας του πλοίου και ειδικότερα στην σελίδα, που αναγράφονται και τα λοιπά στοιχεία του πλοίου, του είδους του καυσίμου, που χρησιμοποιεί το εφοδιαζόμενο πλοίο, ως επίσης και της χωρητικότητας των δεξαμενών του, μετά από την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του πλοιοκτήτη, πλοιάρχου ή πράκτορα του πλοίου.

Επιπλέον, στο άρθρο 5 αυτής, προβλέπεται – για το στάδιο της φόρτωσης του καυσίμου – ότι το Τελωνείο Φόρτωσης, ειδοποιούμενο εγκαίρως και εντός του κανονικού ωραρίου από τον εφοδιαστή, αφού ελέγξει το αλύμαντο των μολυβδοσφραγίδων ή την ταυτότητα και την ποσότητα των εφοδίων, καθώς και τα παραστατικά έγγραφα, καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο Καταχώρησης Παραστατικών Εφοδιασμού, το αντίτυπο Ε (Άδεια Φόρτωσης ) και επιτρέπει την παράδοση των εφοδίων, συντάσσοντας και για τις δύο περιπτώσεις σχετικές, επ’ αυτού πράξεις, επιφυλασσομένων των διατάξεων του Καν.(Ε.Κ.) 800/99, όταν πρόκειται για επιδοτούμενα γεωργικά προϊόντα.

Συμπερασματικά λοιπόν, για τον εφοδιασμό αλιευτικών σκαφών, η Δημόσια αρχή έθεσε δύο στάδια ελέγχου, ήτοι την υπεύθυνη δήλωση του πλοιοκτήτη με σαφή αναγραφή όλων των στοιχείων του πλοίου (συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας των δεξαμενών), στοιχεία τα οποία το Τελωνείο Φόρτωσης είχε την υποχρέωση να αναγράφει στο βιβλίο ατελείας, και επιπρόσθετος έλεγχος από την Τελωνειακή Αρχή, κατά το στάδιο φόρτωσης, πριν την παράδοση των εφοδίων.

Με την από 23-12-2020 και με αριθμό Α.1293 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προστίθεται ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό για τη θεώρηση των βιβλίων ατελείας, ένα νέο ουσιαστικά πιστοποιητικό καταμέτρησης, από το οποίο να προκύπτει η χωρητικότητα των δεξαμενών, η ιπποδύναμη, η μάρκα και ο τύπος της μηχανής, η προσκόμιση του οποίου αποτελεί υποχρέωση του εκάστοτε αλιέα. Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία επανέκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού.

Όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα, το εν λόγω πιστοποιητικό πρόκειται να αναγράφει όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται ήδη στην Υπεύθυνη Δήλωση του αλιέα, η οποία όπως αναφέρθηκε ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της, κατά τη στιγμή του εφοδιασμού αλλά και δυνάμει των παραστατικών εγγράφων και του σχετικού βιβλίου ατελείας.

Η επανέκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού, που προβλέπει η προρρηθείσα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να περιλαμβάνει πλέον και τη χωρητικότητα των δεξαμενών, θεσμοθετείται πιθανών ως επιπλέον διασφάλιση της διαδικασίας εφοδιασμού.

Ωστόσο, το σχετικό πιστοποιητικό θα πρέπει να επανεκδοθεί από ναυπηγό, μηχανολόγο μηχανικό, με ευθύνη των αλιέων, και το κόστος έκδοσής του ανέρχεται κατ΄ ελάχιστο στα 300 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών αλιέων. Η σχετική επιβάρυνση δε έρχεται σε μία περίοδο που ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, έχει υποστεί σφοδρό ‘χτύπημα΄ από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού δεν υπάρχει ζήτηση λόγω της μηδαμινής αγοραστικής δυνατότητας της πλειοψηφίας των πολιτών.

Είναι δεδομένο ότι οι διαδικασίες ελέχγου για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, είναι θεμιτές, παρόλα αυτά η πολιτεία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σταθμίζει το ουσιαστικό αποτέλεσμα των διαδικασιών που θεσπίζει, ούτως ώστε αυτές να αποδίδουν εν τοις πράγμασι και να μην αποτελούν απλώς ένα ακόμη γραφειοκρατικό στάδιο και οικονομικό βάρος για τους πολίτες.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν λοιπόν, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τελεί σε γνώση τους η περί ης ο λόγος απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτική η επανέκδοση πιστοποιητικού χωρητικότητας δεξαμενών, ιπποδύναμης, μάρκα και τύπου μηχανής, από τους επαγγελματίες αλιείς;
2. Τελεί σε γνώση τους το κόστος έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού και σε κάθε περίπτωση έχουν σταθμίσει τη σχετική οικονομική επιβάρυνση στις πλάτες των αλιέων, με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;
3. Προτίθενται να προβούν και αν ναι σε ποιες ενέργειες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες αλιείς από το συγκεκριμένο – διόλου ευκαταφρόνητο – κόστος, με δεδομένες και τις οικονομικές συνθήκες της σημερινής συγκυρίας;