Ετοιμο το τοπογραφικό για τον βοτανικό κήπο στους Κοκκωτούς

Ετοιμο το τοπογραφικό για τον βοτανικό κήπο στους Κοκκωτούς

Τρέχουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία βοτανικού κήπου σε έκταση

60.066 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Τσαϊράκι της Τοπικής Κοινότητας Κοκκωτών.
Ο Σύλλογος Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Η Οθρυς» έχει έτοιμο το τοπογραφικό διάγραμμα. Ο Σύλλογος θα το καταθέσει σύντομα στη νέα δημοτική αρχή Αλμυρού για έγκριση ώστε το τοπογραφικό διάγραμμα να περάσει στη συνέχεια και από το Δασαρχείο Αλμυρού και τη Διεύθυνση Δασών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλής Παυλίδης αναμένει να συναντηθεί με το νέο δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και να συζητήσει το θέμα. Ο κ. Παυλίδης λέει ότι απαιτείται να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για ένα τόσο σπουδαίο έργο. Η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη επισκεφθεί την περιοχή για την έγκριση του τοπογραφικού.  

«Η Οθρυς» έχει αναλάβει να καλύψει τα έξοδα για τη διαμόρφωση και την περίφραξη του χώρου καθ’ υπόδειξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Αλμυρού για την υλοποίηση του έργου. Ο Σύλλογος έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Η Οθρυς» δραστηριοποιείται στον κοινό στόχο εδώ και 1,5 χρόνο.

Ωστόσο, ο πρόεδρός της ασχολείται με το θέμα από το 2011. Ο κ. Παυλίδης κάνει συνεχώς παρουσιάσεις βοτάνων και έχει ενημερώσει 1.650 μαθητές από ολόκληρη τη Μαγνησία, αλλά και τη Λαμία. Συμβάλλει με κάθε τρόπο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών και την πρακτική τους άσκηση. Σε χωράφι ιδιοκτησίας του γίνονται φυτεύσεις βοτάνων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Γενικότερα, ο Σύλλογος προχωρεί σε πλήθος έργων σε φορείς και ιδρύματα του Νομού. Πρόσφατα ο πρόεδρός του φύτεψε βότανα στον προαύλειο χώρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας. Ο κ. Παυλίδης λέει ότι στην Οθρυ υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βοτάνων. Με τους εθελοντές φοιτητές θα γίνει η καταγραφή τους και θα δημιουργηθεί και μία τράπεζα σπόρων.

Μέχρι να υλοποιηθεί η παρέμβαση στην παραχωρούμενη έκταση και να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνδέσεις ήδη από τον τρέχοντα μήνα θα ξεκινήσουν φυτεύσεις σε πειραματικό στάδιο. Στόχος είναι ο βοτανικός κήπος να έχει αρωματικά και βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι εθελοντές του Συλλόγου έχουν αρχίσει να συλλέγουν ακόμη και σπόρους βοτάνων που ενώ φύονται στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου θα στηρίξουν όλες τις δράσεις που θα αποφασίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

www.taxydromos.gr