Ευθ. Ζιγγιρίδης: Πόσο γρήγορα.....

Ευθ. Ζιγγιρίδης: Πόσο γρήγορα.....

Η οικονομία μας φαίνεται να ανακτά την δυναμική της. Στο χρηματιστήριο οι τράπεζες από την αρχή του χρόνου κινούνται

με ανοδική πορεία και συμβάλλουν στην ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Για δεύτερη φορά μετά την τριετία 2012-2015 (Κυβέρνηση Σαμαρά) βρίσκονται σε ανοδική αντιστοιχία με τον δείκτη των παγκόσμιων αγορών. Αναμένοντας την ήττα της σημερινής κυβέρνησης, οι αγορές ενδεχομένως να συνεχίζουν να ενισχύουν τις ελληνικές μετοχές.  Οι αγορές ζητούν πολιτική σταθερότητα κάτι που θα το προσφέρει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.  

Οι τράπεζες  μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και το κυριότερο από όλα ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια».  Αυτό δεν βοηθάει τους ξένους επενδυτές να πιστέψουν επενδυτικά  σε αυτή τη χώρα. Χωρίς υγιείς τράπεζες δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση η οποία να εφαρμόσει δραστικές λύσεις προκειμένου να μπορέσει  να εξυγιάνει τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η πορεία των ξένων επενδύσεων  θα εξαρτηθεί επίσης από το διεθνές πολιτικό περιβάλλον, δηλαδή σε ποιο βαθμό η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο, σε ποιο βαθμό ο εμπορικό πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί, πως οι γείτονές  μας  στην ανατολή  θα κινηθούν  εμπορικά και γεωστρατηγικά απέναντι μας.

Οι επικείμενες εκλογές για την Ευρωβουλή θα επηρεάσουν επίσης το επενδυτικό κλίμα αφού θα δείξουν μία τάση για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και το βαθμό που οι Ελληνες  έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος , το βαθμό που οι Ελληνες πιστεύουμε σε ευχολόγια και τυμπανοκρουσίες ή μπορούμε να κρίνουμε με στοιχεία και δεδομένα

Ενας άλλος βασικός παράγοντας είναι η πορεία της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή πόσο γρήγορα  θα μπορέσει να δείξει ότι έχει την θέληση να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα και τις παθογένειες που βιώνει εδώ και δεκαετίες η χώρας μας.

Πόσο γρήγορα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται χωρίς καμία κυβέρνηση να δίνει δραστικές λύσεις.

Πόσο γρήγορα θα μπορέσει να δείξει στους επενδυτές ότι  η Ελλάδα δεν επιθυμεί να γίνει συνέταιρος τους ξεζουμίζοντας τους αλλά είναι μία χώρα φιλική πρς τις επενδύσεις και προσφέρει το κατάλληλο και ανταγωνιστικό επενδυτικό περιβάλλον.

Πόσο γρήγορα θα μπορέσει να δείξει ότι επιθυμεί να  αντιμετωπίσει την έλλειψη αποδοτικού συστήματος δικαιοσύνης και την καθημερινή διαπλοκή η οποία εδώ και δεκαετίες διώχνει τους νέους μας από την χώρα, τοποθετεί ανίκανους σε καίριες κρατικές θέσεις, δημιουργεί προβλήματα σε μεγάλες και μικρές επενδυτικές προσπάθειες και τέλος οδηγεί την Ελλάδα σε σκοτεινές εποχές μακριά από τον στόχο που είναι η οικονομική σύγκλιση με τους συν-εταίρους μας στη Ευρωζώνη.
Υπάρχει μεγάλη πορεία μέχρι να αντικρύσουμε το φως της οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης μας. Ας είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας και ας μην μπλέκουμε αυτό που επιθυμούμε από αυτό που είναι εφικτό.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων