Ζέττα Μακρή: Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. τα κονδύλια για την έκτακτη προσωρινή στήριξη των ελαιοπαραγωγών

Ζέττα Μακρή: Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. τα κονδύλια για την έκτακτη προσωρινή στήριξη  των ελαιοπαραγωγών

Ένα ακριβώς μήνα, μετά την ενημέρωση, της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, για την αποστολή επιστολής, στις υπηρεσίες της ευρωπαϊκής επιτροπής για την διαβούλευση του περιθωρίου χορήγησης έκτακτης και προσωρινής στήριξης στους γεωργούς των τομέων, που πλήττονται, ιδιαίτερα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και δη των ελαιοκαλλιεργήτων, ήρθε η έγκριση του εν λόγω αιτήματος από την Ε.Ε. Μάλιστα, σε συνέχεια της άκρως θετικής αυτής εξέλιξης, εκδόθηκε, το υπ. αρίθμ. 4701/ 23-10-2020 ΦΕΚ στο οποίο προβλέπεται η αποζημίωση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών – ελαιοπαραγωγών ανάλογα με τη στρεμματική έκταση των αγροκτημάτων τους.
Όπως είχε προαναφερθεί και στο από 24/09 δελτίο τύπου της βουλευτή η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση ήταν  ύψους 126,3 εκ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αυτό μέτρο ενίσχυσης αφορά, τους κατόχους αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, οι οποίες ανήκουν στην επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση, όπως προκύπτει για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020.
Αξίζει να τονισθεί πως οι ενισχύσεις αυτές  θα καταβληθούν εφάπαξ ενώ, ο αρμόδιος για την έγκριση της εν λόγω δαπάνης, βάση του ΦΕΚ οργανισμός, είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά είχε επισημανθεί από την βουλευτή τα ποσά που θα καταβληθούν ανά γεωργό έχουν ως εξής:
1. 0 έως 1 εκτάριο 300 €
2. 1 έως 1,5 εκτάρια 600 €
3. 1,5 έως 3 εκτάρια 1.100 €
4. 3 έως 5 εκτάρια 1.600 €
5. 5 έως 7 εκτάρια 2.000 €
6. 7 έως 10 εκτάρια 2.500 €
7. 10 έως 15 εκτάρια 3.000 €
8. 15 έως 20 εκτάρια 3.500 €
9. > 20 εκτάρια 4.000 €
Η κ. Μακρή, δήλωσε άκρως ικανοποιημένη από αυτή  την πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη που αφορά χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και στο νομό Μαγνησίας ενώ όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε πως η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τήρησε το λόγο της προς τους αγρότες και έδρασε ταχύτατα και αποτελεσματικά προς όφελος μία μεγάλης παραγωγικής ομάδας της χώρας αποδεικνύοντας, πως όταν υπάρχει η σωστή προετοιμασία και οι διεκδικήσεις είναι λεπτομερώς στοιχειοθετημένες  και αιτιολογημένες, τα αποτελέσματα είναι απτά και άκρως θετικά.