Η Δημοτική Αρχή Αλμυρού για την ενίσχυση δράσεων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Η Δημοτική Αρχή Αλμυρού για την ενίσχυση δράσεων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Η Δημοτική Αρχή Αλμυρού από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, ένα μείζον ζήτημα που αφορά στη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με ταπεινότητα για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα τρία έτη εργαζόμαστε σκληρά με γνώμονα το νομοθετικό πλαίσιο και την ευζωία των ζώων, που ο τελευταίος επιτάσσει.

Οι δράσεις μας περιελάμβαναν για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου υπηρεσίες περισυλλογής, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, στειρώσεις, υποβολή και έγκριση αιτήματος χρηματοδότησης για κατασκευή καταφυγίου, τοποθέτηση σημείων σίτισης και νερού κα σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την επίτευξη όλων των ανωτέρω. Αυτά τα τρία χρόνια περισσότερα από 300 αδέσποτα ζώα εντοπίστηκαν, περισυλλέχθηκαν, στειρώθηκαν και δέχθηκαν κτηνιατρική περίθαλψη και πολλά από αυτά υιοθετήθηκαν.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία των πολιτών όμως είναι σημαντικό να μη λησμονούμε το γεγονός ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. Η ανέλεγκτη αναπαραγωγή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς συνεπάγεται αδυναμία φροντίδας των νεογέννητων και εγκατάλειψη τους. Την περίοδο των μέτρων λόγω covid, παρατηρήθηκε αύξηση των εγκαταλελλημένων  ζώων συντροφιάς, τα οποία δεν έφεραν σήμανση. Επιπροσθέτως, παρατηρούνται φαινόμενα κακοποίησης ζώων, απουσία σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, μη τήρηση κανόνων ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος σε άμεση συνεργασία με τους κτηνιάτρους του Δήμου Αλμυρού, οι εγκαταλείψεις και οι γέννες ιδιόκτητων σκύλων (χωρίς σήμανση) που εγκαταλείπονται, υπερβαίνουν κατά πολύ τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού.  

Την 1η Μαρτίου 2022 εκκίνησε η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ή εναλλακτικά η αποστολή γενετικού υλικού (DNA) προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων και η εγκατάλειψή τους. Παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτικότητα της στείρωσης έχει ανασταλεί με πράξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, η απαγόρευση της ανέλεγκτης αναπαραγωγής για τα ζώα συντροφιάς παραμένει και επιτρέπεται έως και μία γέννα στη ζωή του ζώου κατόπιν σχετικής δήλωσης του ιδιοκτήτη και έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 η εγκατάλειψη νεογέννητου ζώου είναι κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ (άρθρο 24 και άρθρο 35). Σημειώνεται δε ότι η κακοποίηση ζώων συνδέεται άμεσα με φαινόμενα βίας κάθε μορφής ακόμη και προς τον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνες πολλών ετών.
Απώτερος στόχος είναι μία πόλη χωρίς αδέσποτα ζώα συντροφιάς με προϋπόθεση την προστασία τους και την εξασφάλιση της ευζωίας τους ώστε κανένα ζώο να μη διαβιεί μόνο και χωρίς τη φροντίδα που αξίζει κάθε έμβιος οργανισμός που συναισθάνεται και κινείται σε απόλυτη εναρμόνιση με το σκοπό του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021).

Η Δημοτική Αρχή προχωρά σε μία σειρά επιπρόσθετων μέτρων προκειμένου να εντείνει την προσπάθεια και εν τέλει να επιτύχει τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, την εξασφάλιση της ευζωίας τους αλλά και τη μείωση της ανησυχίας των πολιτών. Οι δράσεις στηρίζονται στην Πρόληψη και στη Διαχείριση του προβλήματος και έχουν τις κάτωθι βασικές κατευθύνσεις:
-    Πληρέστερη Ενημέρωση για το Νομοθετικό Πλαίσιο, τα Δικαιώματα και τις Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών και μη, μέσω φυλλαδίων, εκπαιδευτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία.
-    Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
-    Επικαιροποίηση του Δημοτικού Μητρώου Δεσποζόμενων και Ψηφιοποίησή του (μέχρι την επίσημη λειτουργία του ΕΜΑΖ).
-    Δημιουργία Μητρώου Αναδόχων.
-    Δημιουργία Μητρώου Εθελοντών.
-    Έλεγχος τήρησης των Υποχρεώσεων των Ιδιοκτητών Ζώων, τόσο ως προς την υποχρέωση σήμανσης και καταγραφής, όσο και ως προς τους κανόνες ευζωίας και αναπαραγωγής.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούνται οι Δημότες που δεν έχουν σημάνει τα ζώα συντροφιάς ιδιοκτησίας τους να προβούν στη σήμανσή τους το συντομότερο δυνατό και να προσκομίσουν αντίγραφο πιστοποιητικού σήμανσης στο Δήμο.
Θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις για την κάθε επιμέρους δράση.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία των πολιτών για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του ζητήματος με τελικό στόχο την εξάλειψή του, ώστε κανένα ζώο να μη διαβιεί μόνο και χωρίς τη φροντίδα που αξίζει κάθε έμβιος οργανισμός που συναισθάνεται και κινείται, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4830/2021.

Ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος
& Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης
Του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων
Αναστάσιος Δεληζήσης