Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλμυρού ονομάστηκε «Στέφανος Κομμητάς» (βίντεο&φωτο)

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλμυρού ονομάστηκε «Στέφανος Κομμητάς» (βίντεο&φωτο)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  η εκδήλωση για την ονοματοδοσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Αλμυρού σε «Στέφανος Κομμητάς», μια τιμή στο λόγιο και κληρικό που καταγόταν από τους Κωφούς Αλμυρού.

Αρχικά πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αφήγησης σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και στη συνέχεια ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Αναγνωστόπουλου με θέμα «Η Βιβλιοθήκη ως κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού». Ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης παρουσία του π. προέδρου της Βουλής κ. Γεώργιου Σούρλα και τα αποκαλυπτήρια στο ισόγειο του δημαρχείου.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία του Δήμου Αλμυρού με το Εθνικό Τυπογραφείο, τον Εξωραϊστικό και Εκπολιστιστικό Σύλλογο Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤ. ΚΟΜΜΗΤΑΣ», την ΕΚΠΟΛ Ν. Μαγνησίας, το Ι. Δ. Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τις Διευθύνσεις Α’ /θμιας και Β’ /θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ο Στ. Κομμητάς δώρισε τα βιβλία και τα χρήματά του στο ελληνικό Κράτος, για τη λειτουργία σχολείων για την πρόοδο της παιδείας. Με τη διαθήκη του σφράγισε την διαδρομή μιας ζωής, στην οποία πορεύθηκε ασυμβίβαστος υπηρετώντας τα ιδανικά, τον άνθρωπο, το έθνος. Κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του πατριάρχη των μελετητών του νεοελληνικού Διαφωτισμού Κ.Θ. Δημαρά, ο Κομμητάς υπήρξε «η συνεπέστερη συντηρητική διδακτική μορφή της εποχής του». Γεννήθηκε το 1762 και απεβίωσε το 1830.  Το έργο του Κομμητά δεν διακρίθηκε μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους 40 τόμους με 13.000 σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιοτική, αφού είναι πολυσχιδές, άρτιο επιστημονικά, προσανατολισμένο στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας της εποχής του.
Τον Οκτώβριο του 2013 με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού, Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» Γεωργίου Σούρλα, το σύνολο της εργογραφίας του  Στεφάνου Κομμητά επανεκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο και δωρίστηκε σε βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων,Εθνική Βιβλιοθήκη κ.ά.) καθώς και σε τοπικούς φορείς και συλλόγους.