Η ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες

Η ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες

Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά περισσότερο από 20%. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερες από 106.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 52 ετών. Καμία δεν είχε προηγουμένως διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών ήταν νεότερες και πιο πιθανό να είναι καπνίστριες ή παχύσαρκες.

Αναλύθηκαν αυτοαναφορές σχετικά με την κατανάλωση ποτών για να διαπιστωθεί ποιες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή χειρουργική επέμβαση λόγω φραγμένων αρτηριών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτών την ημέρα σχετίζεται με 26% υψηλότερη πιθανότητα να χρειαστεί αγγειοπλαστική. Πρόσθεσαν ότι η καθημερινή πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με 21% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που σπάνια ή ποτέ δεν έπιναν ποτά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ποτών φρούτων με προσθήκη ζάχαρης καθημερινά συνδέεται με 42% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η κατανάλωση αναψυκτικών καθημερινά συσχετίστηκε με 23% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τις γυναίκες που σπάνια ή ποτέ δεν έπιναν ζαχαρούχα ποτά. Αν και η αιτία και το αποτέλεσμα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με διάφορους τρόπους, λέει η Cheryl Anderson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το University of California, στο Σαν Ντιέγκο, και πρόεδρος της Διατροφικής Επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης και τις συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, αλλά τα σκαμπανεβάσματα της γλυκόζης μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη όρεξη και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις» δήλωσε η Anderson.

Οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες συχνά δεν μπορούν να διαγνωστούν έως ότου είναι πολύ αργά, λέει η Kristin Kirkpatrick, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Skinny Liver. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης δημιουργεί μια αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από έντονη πτώση τους στη συνέχεια. Αυτή η πτώση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής και η φλεγμονή είναι η βάση οποιασδήποτε καρδιακής νόσου, εξηγεί η Kirkpatrick.

Η American Heart Association συνιστά στις γυναίκες να μην ξεπερνούν τα 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) ζάχαρης την ημέρα. Εάν το ένα ζαχαρούχο ποτό σας είναι μια τυπική κανονική σόδα με 130 θερμίδες και 8 κουταλάκια του γλυκού (34 γραμμάρια) ζάχαρη, ξεπερνάτε αρκετά το συνιστώμενο όριο για μία ημέρα. Πρέπει να προσέχετε όλες τις πηγές πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή σας, ωστόσο η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να είναι δύσκολη.

πηγή:zougla.gr