Η κλιματική αλλαγή - Το πιο πιεστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας

Η κλιματική αλλαγή - Το πιο πιεστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλλαγή του κλίματος ήταν απλώς ένα αφηρημένο φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους, ένα εξ αυτών που θα επηρέαζαν τις μελλοντικές γενιές. Αλλά η συγκεκριμένη αντίληψη έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Ισχύς θερμότητας, ξηρασία, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες: οι συνέπειες γίνονται συνεχώς ολοένα και πιο ορατές.

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν γίνει από καιρό αισθητές υπό μορφή κυμάτων θερμότητας, πλημμυρών και ξηρασίας. Πολλές πόλεις λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή των σοβαρών επιπτώσεων, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να δημιουργηθούν πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Οι εκδηλώσεις της «Παρασκευής για το Μέλλον» έχουν μετατρέψει την αλλαγή του κλίματος σε ένα νέο κοινωνικό ζήτημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη κατόπιν πρόσκλησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες. Για άλλη μια φορά, το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη υπήρξε στο επίκεντρο. Είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.

Από την αρχή της εκβιομηχάνισης στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι απελευθέρωσαν τόση ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα, που η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου.

Και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται περαιτέρω κατά 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία.
Η περιοχή της Αρκτικής έχει επηρεαστεί περισσότερο από την υπερθέρμανση. Είναι ήδη τρεις βαθμούς Κελσίου θερμότερη από ό,τι ήταν πριν από 100 χρόνια.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα έτη από το 2014 ήταν τα θερμότερα από τότε που άρχισε η καταγραφή των δεδομένων.

Και ακόμα υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται να δουν τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους ή αρνούνται ότι οι αλλαγές οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν τον δρόμο της διαμαρτυρίας.

Είναι έργο της «Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος» (IPCC) να βρει απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Το πάνελ ιδρύθηκε το 1988 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και περιλαμβάνει 195 χώρες.

Μέχρι στιγμής, η IPCC έχει καταρτίσει πέντε εκθέσεις αξιολόγησης, με τον έκτο στόχο να ολοκληρωθεί το 2022. Συμμετέχουν εκατοντάδες εμπειρογνώμονες για την ανασκόπηση και αξιολόγηση των μελετών και συζητούν τις διαπιστώσεις με κάθε κράτος-μέλος. Το αποτέλεσμα είναι εκτίμηση που δεν αντικατοπτρίζει τις ατομικές απόψεις, αλλά τη συναίνεση όλων όσοι εμπλέκονται, που διατυπώνεται με νηφάλια ανάγνωση.

Καταστροφική υπερθέρμανση

Γίνεται φανερό ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ζήτημα κάποιας στιγμής στο μέλλον. Είναι ήδη εδώ.
Στη Βραζιλία, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου κατακαίγεται, καθώς οι γαιοκτήμονες πυρπολούν τεράστιες εκτάσεις για τη γεωργία. Τους βοήθησε το γεγονός ότι η ξηρή περίοδος ήρθε πολύ νωρίτερα εφέτος, κάνοντας το δάσος πιο εύφλεκτο.

Στην ινδική περιοχή του Ρατζαστάν, στη Βασόρα, στο Ιράκ και στο Ντουμπάι, μετρήθηκαν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, όριο πάνω από το οποίο η ανθρώπινη ζωή γίνεται αδύνατη.

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας που είχε καταγραφεί. Στην πόλη Lingen, στη γερμανική επαρχία της Κάτω Σαξονίας, η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 42,6 βαθμούς Κελσίου και πολλά άλλα μέρη στην Ευρώπη γνώρισαν παρόμοια θερμότητα.

Στη Γαλλία, αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες χρειάστηκε να μειώσουν την παραγωγή τους, επειδή οι ποταμοί από τους οποίους τραβούσαν το νερό ψύξης τους θα ήταν διαφορετικά πολύ ζεστοί.

Οι ολλανδικές πόλεις απλώνουν αλάτι στους δρόμους για να τις δροσίσουν.

Περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε σχεδόν 350 πόλεις που γνωρίζουν θερμοκρασίες υψηλότερες από 35 βαθμούς Κελσίου.

Τα επόμενα 30 χρόνια, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των πόλεων στην εν λόγω κατηγορία σχεδόν θα τριπλασιαστεί.

Ήδη σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τη θερμότητα από ό, τι από όλα τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό.

Τι θα συμβεί αν η τάση αυτή συνεχισθεί;

Τι θα συμβεί αν τα κύματα θερμότητας διαρκούν περισσότερο, οι καταιγίδες γίνονται πιο συχνές και οι πλημμύρες πιο δραματικές;

Άλλοι δύο βαθμοί είναι πάρα πολλοί

Τον Οκτώβριο του 2018, η IPCC εξέδωσε ειδική έκθεση που εξετάζει το ερώτημα εάν ο κόσμος θα επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Ο στόχος επισημοποιήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015. Το συμπέρασμα: Κάθε χώρα στον κόσμο πρέπει να κάνει περισσότερα.

Σύμφωνα με την IPCC, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο ήμισυ έως το 2030.

Το αργότερο το 2055, πρέπει να φθάσουν στο «καθαρό μηδέν». Αυτό σημαίνει ότι εάν απελευθερωθεί το CO2, τότε πρέπει να αφαιρεθεί η ίδια ποσότητα από την ατμόσφαιρα. Εάν το κλίμα θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το οποίο η συμφωνία του Παρισιού διατυπώνει ως εφεδρικό, το μέλλον της ανθρωπότητας φαίνεται πιο σκοτεινό.

Πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE  

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

πηγή:zougla.gr