Η Λιβύη επικύρωσε το μνημόνιο με Τουρκία - Ακάρ: Θέλουμε διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο

Η Λιβύη επικύρωσε το μνημόνιο με Τουρκία - Ακάρ: Θέλουμε διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο

Σε ισχύ από την κυβέρνηση της Λιβύης τέθηκε η συμφωνία που έκλεισε προ ημερών με την Τουρκία για το θέμα της δικαιοδοσίας στις θαλάσσιες ζώνες, γράφει το πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει πως η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία "σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και με τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια" .

Οι υπηρεσίες θα φέρουν σε ισχύ τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου.

Τα κείμενα θα δημοσιευθούν στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο πως η συμφωνία εστάλη στον ΟΗΕ.

Το Anadolu αναφέρει πως σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες ενεργειακής έρευνας, τα χωρικά ύδατα που αφορά η συμφωνία εκτιμάται πως κρύβουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας εκατοντάδων ή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφέρεται δε και στην δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβούτ Τσαβούσογλου, που είπε πως "δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσουμε τα πλοία μας, θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί".

Διαβάστε το δημοσίευμα

"Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών", δήλωσε στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

"Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο",  δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

"Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε", δήλωσε ο Ακάρ.
 

Δένδιας: Μνημόνιο κενό περιεχομένου

Μιλώντας στον Antenna ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως "είναι περισσότερο από προκλητική, είναι κενή περιεχομένου" η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, τονίζοντας πως οι δύο χώρες δεν έχουν σημείο που να συναντώνται ΑΟΖ.

"Έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα" τόνισε.

Χαρακτήρισε δε το κείμενο του μνημονίου, προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία στη Λιβύη.

"Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί" είπε και πρόσθεσε:

"Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του".

Διαβάστε αναλυτικά  

ΥΠΕΞ: Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δηλωσε: "Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. (...) Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε".

Διαβάστε αναλυτικά

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είχε υποστεί διπλωματική ήττα

Μιλώντας σε παμποντιακό συνέδριο, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει για την συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο:

"Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα".

"Με τους γείτονές μας δεν κρύβω, λοιπόν, ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Απαιτείται ενότητα, πάνω απ' όλα και ψυχραιμία. Γι' αυτό, άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις σε κλειστή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα γίνει στη Βουλή", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή:nooz.gr