Η Μ.Π.Ε. για τη διευθέτηση του χειμάρρου Ξηριά Αλμυρού

Η Μ.Π.Ε. για τη διευθέτηση του χειμάρρου Ξηριά Αλμυρού

Τα έργα που θα εκτελεστούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη ήρθε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την «οριοθέτηση-διευθέτηση του χειμάρρου Ξηριά», η οποία εγκρίθηκε.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων διευθέτησης του χειμάρρου Ξηριά Αλμυρού σε μήκος 2,25Km περίπου, στο νότιο όριο της πόλης του Αλμυρού που υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τα καιρικά φαινόμενα της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 (θεομηνία ΙΑΝΟΣ).

Στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2020, το συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου και κατ’ επέκταση η πόλη του Αλμυρού πλημμύρισαν, ενώ παράλληλα διαβρώθηκαν τμηματικά τα φυσικά πρανή του χειμάρρου Ξηριά.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του χειμάρρου Ξηριά Αλμυρού, κρίνεται απαραίτητη με εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και έργων προστασίας και αποκατάστασης των πρανών, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε επαφή με την περιφερειακή οδό Αλμυρού που είναι κρίσιμης σημασίας.

Η περιοχή των έργων βρίσκεται στα όρια και εκτός του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. εκτός ορίων ρυμοτομικής γραμμής και εκτός δομημένης περιοχής.

Η μελέτη προτείνει για το αριστερό πρανές της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά κατά τη φορά ροής των υδάτων:

-Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης μικτού ύψους 5,5m και καθαρού ύψους 4,8m.

- Ενίσχυση των πρανών απέναντι στον κίνδυνο διάβρωσης κατά τη διάρκεια έντονων πλημμυρικών φαινομένων και συγκεκριμένα, τοποθέτηση χαλινού προστασίας ποδός από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Επένδυση του πυθμένα του χειμάρρου Ξηριά με οπλισμένο σκυρόδεμα.

-Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης

Αντίστοιχα για το δεξιό πρανές της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά η μελέτη προτείνει:

- Τοποθέτηση σειρών συρματοκιβωτίων, ύψους 1 έως 1,5m για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης της περιφερειακής οδού (κύριας συλλεκτήριας) και των Υποδομών παράπλευρων κοινοχρήστων χώρων περιλαμβάνεται η ανάπλαση – αποκατάσταση της περιφερειακής οδού Αλμυρού σε μήκος περί τα 1400m περίπου και η αισθητική αναβάθμιση μιας έκτασης που περιλαμβάνει ανάπλαση πεζοδρόμων και λοιπών χώρων κοινοχρήστων χώρων παραπλεύρως της οδού και επιπροσθέτως κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε έκταση περί τα 9στρέμματα πλησίον του υφιστάμενου αμαξοστασίου, ήτοι συνολικά αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων περί τα 34στρέμματα παραπλέυρως της περιφερειακής οδού.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αστικό σχεδιασμό της οδού και των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με ιδιαίτερη έμφαση στη βιοκλιματική προσέγγιση των διαμορφώσεων μέσα από την προσεκτική επιλογή των στοιχείων που διαμορφώνουν το μικροκλίμα από το επίπεδο της σύνθεσης μέχρι την επιλογή των υλικών για το σταδιακό οικολογικό μετασχηματισμό του περιαστικού συνόλου της περιοχής και την ενίσχυση του πρασίνου.

www.taxydromos.gr