Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στη Μαγούλα Πλατανιώτικη

Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στη Μαγούλα Πλατανιώτικη

Κανονικά θα συνεχιστούν οι ανασκαφές και τη διετία 2022- 2023 για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μαγούλας Πλατανιώτικης του Δήμου Αλμυρού, μετά την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης από τον Δήμο Αλμυρού για τη συνέχιση των ανασκαφών ανέρχεται στις 10.000 ευρώ, και σχετική ομόφωνη απόφαση έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.

Η προγραμματική σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αλμυρού και του ειδικού λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σκοπός της σύμβασης είναι η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη θέση «Μαγούλα Πλατανιώτικη» της Τ.Ε. Πλατάνου, που είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού. Οι ανασκαφές αποσκοπούν στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Άλου των κλασικών χρόνων.
Η ανασκαφική έρευνα στον δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, 2019 και 2021, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως σταυροδρόμι του οικισμού, καθώς και τμήματα τεσσάρων οικιών που χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων των οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν τη σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Ο Δήμος Αλμυρού στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στην κατεύθυνση προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, συνυπογράφει την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη χρηματοδότηση της συνέχισης της ανασκαφής και των συναφών εργασιών κατά το 2022-23, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, κ. Γιάννη Λώλου.
Όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση, το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο έργο είναι 40 περίπου άτομα και περιλαμβάνει τους διευθυντές της ανασκαφής, τέσσερις έμπειρους αρχαιολόγους, υπεύθυνους για την επίβλεψη των ανασκαφικών τομών και για την καταγραφή των ευρημάτων, έναν αρχιτέκτονα, έναν συντηρητή-τρια, ένα σχεδιαστή-τρια, έναν – μια φωτογράφο, τρεις εργατοτεχνίτες, και 30 περίπου φοιτητές ή τελειόφοιτους αρχαιολογίας, που θα βοηθήσουν στην ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης.
Να αναφερθεί ότι μισθοδοσία προβλέπεται για τον συντηρητή-τρια, τους διπλωματούχους αρχαιολόγους, και για τους εργατοτεχνίτες.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την ανασκαφική έρευνα στη «Μαγούλα Πλατανιώτικη», την αποτύπωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων και την καταγραφή, μελέτη και συντήρηση των ευρημάτων και των ανασκαμμένων χώρων.

https://e-thessalia.gr