Θρίαμβος του Τζόκοβιτς

Θρίαμβος του Τζόκοβιτς

Μένει στην Αυστραλία ο νούμερο ένα τενίστας και παίζει στο Australian Open, καθώς ο δικαστής τάχθηκε υπέρ του. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατάφερε να κερδίσει την έφεση που άσκησε κατά των Αρχών της Αυστραλίας για την ακύρωση της βίζας του από τη χώρα επειδή δεν έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο δικαστής Άντονι Κέλι φάνηκε από την αρχή να τάσσεται υπέρ του Σέρβου τενίστα. Επίσης, ο Άντονι Κέλι έδειξε μια ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι συνοριακές αρχές τον Τζόκοβιτς μόλις εκείνος έφτασε στην Αυστραλία. Μάλιστα, ο ίδιος είπε «Το θέμα για το οποίο είμαι κάπως ταραγμένος είναι τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος;», αναφερόμενος στις συνοριακές αρχές που ανακάλεσαν τη βίζα του τενίστα παρότι είχε την ιατρική εξαίρεση στα χέρια του από την Tennis Australia.

Τι προβλέπουν οι διοικητικές διατάξεις για το ζήτημα

Θεωρητικά, ο υπουργός Εσωτερικών έχει το συνταγματικό δικαίωμα να ανατρέψει διοικητικά τη δικαστική απόφαση. Δηλαδή η κυβέρνηση της Αυστραλίας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει μονομερώς τη βίζα εισόδου του Νόβακ Τζόκοβιτς, που σημαίνει ότι για τρία χρόνια ο Σέρβος τενίστας δεν θα μπορεί να εισέλθει στην Αυστραλία. Εάν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού ο υπουργός Εσωτερικών, κάτι που θα αποτελεί διοικητικό μέτρο, θα το τηρήσει όχι μόνο για το φετινό αγώνισμα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το χρονικό της περιπέτειας του Τζόκοβιτς

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Australian Open (17-30 Ιανουαρίου), του οποίου είναι ο κάτοχος στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (σύνολο 9), μόλις ο Νόβακ Τζόκοβιτς πάτησε το πόδι του στη χώρα, οι συνοριακές αρχές ακύρωσαν τη βίζα του λόγω έλλειψης απαραίτητων εγγράφων για την απόκτηση ιατρικής εξαίρεσης από την υποχρέωση εμβολιασμού. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο σε κέντρο κράτησης, το οποίο χρησιμοποιούσε η αυστραλιανή κυβέρνηση για την κράτηση παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, τα έγγραφα του Σέρβου δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Αυτό είναι πιο σοβαρό για τους ξένους υπηκόους που εισέρχονται στη χώρα σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους Αυστραλούς οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν από εξαίρεση από τον εμβολιασμό.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς ανέφεραν ότι ο Σέρβος τενίστας νόσησε από κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο στην Αυστραλία δεν ισχύει η δυνατότητα να εισέρχονται στη χώρα όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο έστω κι αν νόσησαν.

Σερβία: «Αφού δεν μπορείτε να τον νικήσετε, τον θέσατε υπό κράτηση»

«Αφού δεν μπορείτε να τον νικήσετε, τον θέσατε υπό κράτηση», υποστήριξαν οι  Σέρβοι, που παρακολουθούν με αγανάκτηση την περιπέτεια του συμπατριώτη τους Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία. «Αυτό που περνά αυτός ο άνθρωπος είναι ντροπή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 67χρονος συνταξιούχος Ντούσαν Στόιτς, σε συγκέντρωση υποστήριξης έξω από το σερβικό Κοινοβούλιο, πριν ξεσπάσει σε κλάματα.

Η κατάσταση του Τζόκοβιτς θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία σε μια μακρά λίστα ταπεινώσεων που στοχεύουν τη βαλκανική χώρα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατήγγειλε ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» και ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαβεβαίωσε τον Τζόκοβιτς σε μήνυμά του ότι εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο προσεύχονται γι' αυτόν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα μηνύματα συμπαράστασης στον «Νόλε», αλλά και τοποθετήσεις ενάντια στην κακομεταχείριση της Σερβίας και του παίκτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες διαδηλώσεις υπέρ του Τζόκοβιτς.

πηγή zougla.gr