Ιός Marburg: Ήδη 2 νεκροί και 98 σε καραντίνα από νέο θανατηφόρο ιό – Συμπτώματα και μετάδοση – Κώδωνας κινδύνου από Π.Ο.Υ.

Ιός Marburg: Ήδη 2 νεκροί και 98 σε καραντίνα από νέο θανατηφόρο ιό – Συμπτώματα και μετάδοση – Κώδωνας κινδύνου από Π.Ο.Υ.

Η Γκάνα επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Marburg, μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τον Έμπολα. Οι δύο ασθενείς πέθαναν πρόσφατα στο νοσοκομείο στη νότια περιοχή Ashanti.
Τα δείγματά τους βγήκαν θετικά στον ιό, Marburg νωρίτερα αυτόν το μήνα και έχουν πλέον επαληθευτεί από εργαστήριο στη Σενεγάλη.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γκάνα λένε ότι 98 άτομα βρίσκονται τώρα σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα επαφής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγγενείς, γιατροί και εργαζόμενοι στο νεκροτομείο που ήρθαν σε επαφή με τους δύο ασθενείς.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ιός Marburg εντοπίζεται στη Δυτική Αφρική. Υπήρχε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γουινέα πέρυσι, αλλά αυτό το ξέσπασμα ανακοινώθηκε ότι έληξε τον Σεπτέμβριο, πέντε εβδομάδες μετά την ανακάλυψη της υπόθεσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επαίνεσε την ταχεία αντίδραση της Γκάνας στην επανέμφάνιση του MVB. “Αυτό είναι καλό γιατί χωρίς άμεση και αποφασιστική δράση, ο ιός Marburg μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο”, δήλωσε ο δρ. Matshidiso Moeti, διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Αφρική.

“Υπάρχει μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα στο πεδίο που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε την πραγματική πηγή του ιού”, δήλωσε ο δρ. Patrick Kumah-Aboagye, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Γκάνας.

Έχουν θεσπιστεί μέτρα ανίχνευσης επαφών και αυστηρά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων για την πρόληψη περισσότερων θανάτων. Ομάδες πηγαίνουν επίσης σε κοινότητες για να τους ενημερώσουν για τα συμπτώματα και να διασφαλίσουν ότι ειδοποιούν τις υγειονομικές αρχές εάν εμφανιστούν ύποπτα κρούσματα.

Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τον ιό, αλλά οι γιατροί λένε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ιός Marburg: Περίοδος επώασης, συμπτώματα και μετάδοση
Ο ιός Marburg προκαλεί MVD (Marburg Virus Disease), μια ασθένεια που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967 μετά από ταυτόχρονες επιδημίες στο Marburg και τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, καθώς και στο Βελιγράδι της Σερβίας. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η MVD είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους με ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%, αν και θα μπορούσε να βελτιωθεί με καλή φροντίδα των ασθενών.

Ο ιός Marburg είναι κλινικά παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί τον Έμπολα καθώς και οι δύο είναι μέλη της οικογένειας Filoviridae (filovirus). Επιπλέον, και οι δύο ασθένειες είναι σπάνιες αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες εξάρσεις.

Η λοίμωξη στον άνθρωπο με MVD αρχικά προκύπτει από παρατεταμένη έκθεση σε σπηλιές όπου ζουν αποικίες Rousettus aegyptiacus, γνωστές και ως νυχτερίδες φρούτων. Αυτές οι νυχτερίδες θεωρούνται οι φυσικοί ξενιστές για τον ιό Marburg που στη συνέχεια μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω άμεσης, ή στενής επαφής με ανοιχτές πληγές (ακόμα και πολύ μικρές) στο δέρμα, με βλέννα, με μολυσμένες επιφάνειες, καθώς κατά την ταφή νεκρών ασθενών με τον ιό.

Η περίοδος επώασης του ιού είναι από 2 έως 21 ημέρες από την έκθεση. Θα μπορούσε να ξεκινήσει απότομα με:
υψηλό πυρετό
πονοκέφαλο
σοβαρή αδιαθεσία
μυϊκούς πόνους
διάρροια
κοιλιακό άλγος
κράμπες
ναυτία
έμετο
ακραίο λήθαργο
Δεν υπάρχουν εμβόλια, ή αντιικές θεραπείες για την MVD, αλλά η υποστηρικτική φροντίδα, όπως η επανυδάτωση με από του στόματος ή ενδοφλέβια υγρά, θα μπορούσε να βελτιώσει την πιθανότητα επιβίωσης. Οι επιστήμονες μελετούν επίσης μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιιικά, όπως το Remdisivir και το Favipiravir που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες για τη νόσο του Έμπολα, για να δουν εάν είναι επίσης αποτελεσματικά έναντι της MVD.

Πηγές: https://www.bbc.com, https://www.sciencetimes.com

φωτό: iStock
πηγή iatropedia.gr