Κ. Μαραβέγιας: “Κορυφαία προτεραιότητα η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών”

Κ. Μαραβέγιας: “Κορυφαία προτεραιότητα η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών”

Τη διαβεβαίωση ότι το έργο αναστήλωσης

του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών θα ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνδυασμό με τις μελέτες εφαρμογής και απαλλοτριώσεων, καθώς και του αναγκαίου οδικού έργου πρόσβασης στο μνημείο, έλαβε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ειδικότερα, απαντώντας σε αναφορά του κ. Μαραβέγια, η Υπουργός Πολιτισμού παραπέμπει στις αποφάσεις της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της ίδιας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 15 Νοεμβρίου 2019, κατά την οποία βρέθηκε λύση στα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η κ. Μενδώνη, η καθυστέρηση «οφείλεται κυρίως στην απραξία της τελευταίας πενταετίας, κατά την οποία δεν είχε δοθεί προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, τόσο στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, όσο και στην συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εξεύρεση λύσεων».
Με αφορμή την κατάθεση της αναφοράς του στη Βουλή για το συγκεκριμένο έργο και την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Μαραβέγιας είχε σειρά συναντήσεων με την Έφορο Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μικροθηβών κ. Σταφυλοπάτη, κατόπιν πρωτοβουλίας των ιδίων, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου.
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι η αναστήλωση του θεάτρου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της περιοχής, καθώς πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ανάδειξη του οποίου θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην Μαγνησία.
Σημειώνεται ότι το έργο αναστήλωσης του θεάτρου υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπηρεσιών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 1.971.700€ και διάρκεια υλοποίησης 40 μήνες, από 1.3.2020 έως 30.6.2023, το οποίο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας.
Επισυνάπτεται η απάντηση της Υπουργού:
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 529/16.1.2020 Αναφορά με θέμα:
        «Αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών»
Σε  απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 529/16.1.2020 Αναφοράς του Βουλευτή, κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο Υπουργείο
Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραμονή των Εθνικών εκλογών, υπό την τέως Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ με τους εκπροσώπους των υπηρεσιών, προκειμένου να καταριστεί ο κατάλογος με τα προτεινόμενα προς ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ, κρίθηκε ότι η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών δεν ήταν ώριμο έργο και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Εντούτοις, σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με υπηρεσιακούς παράγοντες υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, βρέθηκε λύση στα προβλήματα που
είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια και αποφασίστηκε η άμεση ένταξη του εν λόγω έργου στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και η υλοποίησή του με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε από τον Ιανουάριο του 2015 εγκεκριμένη, υπό όρους, η μελέτη «Αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτιδών Θηβών»(αρ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΜΤΕ / ΔΑΑΜ / ΤΜΑΜ / 12719 / 1314 / 90 / 44 / 23.01.2015 Υπουργική Απόφαση). Εντούτοις, το έργο του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών δεν εντάχθηκε στην Πρόσκληση της 29ης Ιουνίου 2018, παρόλο που η ανωτέρω πρόσκληση αναφερόταν στην ένταξη συγκεκριμένων μνημείων της Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ αυτών και του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, διότι δεν είχαν έως
τότε συνταχθεί οι αναγκαίες μελέτες εφαρμογής, ενώ δεν είχε ακόμη λυθεί το θέμα της πρόσβασης προς το μνημείο, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του αρχαιολογικού χώρου κατά την περαίωση του έργου. Τα ανωτέρω οφείλονται κυρίως στην απραξία της τελευταίας πενταετίας, κατά την οποία δεν είχε δοθεί προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, τόσο στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών, όσο και στην συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εξεύρεση λύσεων.
Στην προαναφερθείσα σύσκεψη εργασίας, στις 15 Νοεμβρίου 2019, συναποφασίστηκε να προχωρήσει κατά προτεραιότητα προς χρηματοδότηση η αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, με την χρηματοδότηση των μελετών εφαρμογής και των απαλλοτριώσεων, καθώς και του αναγκαίου οδικού έργου πρόσβασης στο μνημείο, την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ως αποτέλεσμα της ανωτέρω σύσκεψης, το έργο αναστήλωσης του θεάτρου υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, μετά από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπηρεσιών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και ειδικότερα:
Στις  20 Νοεμβρίου 2019 εκδόθηκε η υπ’ αρ. 4297/20.11.2019 Πρόσκληση, με κωδ.
079 και τίτλο: «Αξιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία», με προϋπολογισμό 5.000.000€ και ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων στις 31.12.2019. Η εν λόγω Πρόσκληση αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην υποβολή προς ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας του έργου «Αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη  του αρχαίου θεάτρου Φθιωτιδών – Θηβών».
Εν συνεχεία, και εντός ενός μηνός, υποβλήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας το έργο «Αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτιδών – Θηβών», με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 1.971.700€ και διάρκεια υλοποίησης 40 μήνες, από 1.3.2020 έως
30.6.2023, το οποίο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας και, σύμφωνα με το υποβληθέν Τεχνικό Δελτίο της Πράξης, με την ολοκλήρωσή του θα παραδοθούν:
1. Οι τέσσερις αναγκαίες μελέτες εφαρμογής: α) αρχιτεκτονική, η οποία θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των προτάσεων αποκατάστασης του κοίλου, των περιμετρικών τοίχων, του αναλήμματος, των παρόδων,
β) στατική, με τη μελέτη αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων παρόδων, δυτικού αναλήμματος μεγαλίθων,
γ) γεωτεχνική, με τον επανέλεγχο ευστάθειας εδάφους, και προτάσεις στερέωσης αυτού και
δ) υδραυλική για την παροχέτευση ομβρίων από το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο.
2. •Το μνημείο μερικώς αναστηλωμένο (τμήμα του κοίλου, στερεωμένο το σκηνικό οικοδόμημα, τμήμα βάθρου κοίλου, αναλημματικός τοίχος βόρειας παρόδου, αναλημματικοί τοίχοι στερεωμένο.
3. Εποπτικό  και πληροφοριακό υλικό για το μνημείο, και σε γραφή Braille.
4. Φωτογράφιση  και αεροφωτογράφιση των επεμβάσεων.
5. Τέλος, θα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης.
Σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στο μνημείο, προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στην εν λόγω Πρόσκληση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε τη σύνταξη σχετικής μελέτης και την υλοποίησή της, ως αρμόδια υπηρεσία.
Με τις αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, όπως προβλέπονται στο Τεχνικό Δελτίο της προτεινόμενης Πράξης, την ανάταξη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών και την μερική αποκατάστασή του, η επισκεψιμότητα του μνημείου θα αναβαθμιστεί. Επιπλέον, η βελτίωση της πρόσβασης και η άρση της επικινδυνότητας, θα καταστήσουν το μνημείο προορισμό για τους επισκέπτες.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ