Κίνα: H κλιματική αλλαγή θα «χάσει» στα δάση του φενγκ σούι

Κίνα: H κλιματική αλλαγή θα «χάσει» στα δάση του φενγκ σούι

Ο Κόγκινς υποστηρίζει ότι από τα «ιερά δάση» μπορούμε να εμπνευστούμε για πρακτικές αλλαγές, καθώς βοηθούν τους χωρικούς να διαχειριστούν τις πρώτες ύλες και να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες.

Στο παρελθόν ο «σοφός του φενγκ σούι» κάθε κοινότητας επέλεγε που θα χτιστούν τα χωριά με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση των φυσικών στοιχείων. Σύμφωνα με την Κέιτι Τσικ από το Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ, ένα ολοκληρωμένο τοπίο βάσει της θεωρίας του φενγκ σούι πρέπει να απαρτίζεται από ένα χωριό, ένα βουνό, ένα δάσος, ένα ποτάμι και μία κοιλάδα.

«Τα δάση του φενγκ σούι παρέχουν σκιά από τον δύοντα ήλιο το καλοκαίρι και από τους μουσώνες τον χειμώνα» λέει ο Δρ. Μπίλι Χάου από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα αυτά τα δάση παραμένουν ανέπαφα καθώς η κοπή των δέντρων τους θεωρείται πράξη ιεροσυλίας. Οι χωρικοί μπορούν να μαζέψουν τα κλαδιά που πέφτουν από τα δέντρα κάθε δύο χρόνια έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του δάσους. Ακόμα και επί του κομμουνιστικού καθεστώτος του Μάο Τσετούνγκ, όπου το φενγκ σούι θεωρούνταν κατάλοιπο της φεουδαρχίας, οι χωρικοί συνέχισαν να προστατεύουν τα δάση. Μετά τη δεκαετία του 1990 η προστασία των δασών πέρασε και στα χέρια του κράτους.

Μπορεί η ιδέα των fengshuilin να είναι αρχαία αλλά σύμφωνα με τον Κόγκινς πολλοί Κινέζοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της, καθώς το φενγκ σούι ήταν απαγορευμένο επί καθεστώτος Μάο.

Ο Κόγκινς πιστεύει ότι τα fengshuilin μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τράπεζες σπόρων για εκστρατείες αναδάσωσης μεγαλύτερης κλίμακας. «Η Κίνα προχωράει σε αναδώσεις με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα», τονίζει. «Αν συνειδητά αναπλάσεις τα fengshuilin (μέσω αναφυτεύσεων και όχι αφήνοντας τα να επεκταθούν φυσικά) αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα όσο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πέφτουν. Μπορεί να χρειαστούν 50 χρόνια, αλλά θα υπάρξει διαφορά».

με πληροφορίες από BBC
πηγή:travelestate.gr