Καρδίτσα: Πέλλετ από υπολείμματα καφέ για τα ευάλωτα νοικοκυριά -Ήδη ζεσταίνεται ένα νηπιαγωγείο

Καρδίτσα: Πέλλετ από υπολείμματα καφέ για τα ευάλωτα νοικοκυριά -Ήδη ζεσταίνεται ένα νηπιαγωγείο

Με τρόπο οικονομικό και με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη θα ζεσταίνονται ευάλωτα νοικοκυριά στην Καρδίτσα, μετά την πρωτοβουλία της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας να δημιουργήσει πέλλετ από υπολείμματα του καφέ.

Ο κάδος στην Καρδίτσα για τη συλλογη υπολειμμάτων καφέ
«Έχουμε βάλει έναν κάδο στο κέντρο της Καρδίτσας, ώστε να πετούν οι καφετέριες εκεί τα υπολείμματα του καφέ. Αυτό το εγχείρημα κέντρισε το ενδιαφέρον ενός σχολείου, όταν τα παιδιά σε συνεργασία με τους καθηγητές τους αποφάσισαν να κάνουν ένα σχολικό πρότζεκτ, ώστε να μαζεύουν οι ίδιοι τον καφέ και στην συνέχεια να τον αποθηκεύουν και να τον δίνουν σε εμάς. Τα παιδιά το «τρέχουν» τρεις μήνες και το κάνουν συστηματικά, με αποτέλεσμα να μαζέψουν σχεδόν 1 τόνο καφέ μέχρι τώρα» ανέφερε στο GRTimes.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας.

Στη συνέχεια, η Συνεταιριστική Εταιρεία, με την βοήθεια της οργάνωσης InCommOn «έμπλεξε» τα υπολείμματα του καφέ με τα αστικά κλαδέματα του δήμου Καρδίτσας – που δημιουργούσαν πρόβλημα στον δήμο-.και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα προϊόν, το οποίο δόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ. Καρδίτσας. «Συγκεκριμένα, δώσαμε ένα τόνο πέλλετ για να ζεσταθούν τα κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής» συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου.

Επιπλέον, εκτός από την αξιοποίηση του καφέ, πέλλετ μπορεί να γίνει και μίξη μεταξύ ξύλου και καφέ, ώστε να παραχθεί το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο.

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας ιδρύθηκε το 2010 και αρχικός σκοπός ήταν να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από τα υπολείμματα της βιομάζας.

Από το 2017 λειτουργεί μια μονάδα στην Καρδίτσα, η οποία επεξεργάζεται αγροτικά, βασικά, αστικά και βιομηχανικά υπολείμματα, παράγοντας στο τέλος πέλλετ. «Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να εμπλέξουμε αυτή την διαδικασία με τους πολίτες, με στόχο να περάσουμε το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας που θέλουμε και να βρούμε ουσιαστικά κάποιες μορφές βιομάζας που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα, το οποίο θα εκμεταλλεύεται και θα αξιοποιεί τον πλούτο της περιοχής για να παράγει ένα προϊόν».

Νηπιαγωγείο ζεσταίνεται από coffee pellet στην Καρδίτσα
Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο αντικατέστησε σε νηπιαγωγείο στην τοπική κοινότητα Καλλιφωνίου τον λέβητα πετρελαίου, με έναν που καίει πέλλετ, με αποτέλεσμα το σχολείο να καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσής του ολοκληρωτικά. Επιπροσθέτως, η Ενεργειακή Κοινότητα απαριθμεί σε 400 μέλη, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επιχειρήσεις και οι Δήμοι του Νομού. Τέλος, ο ίδιος προσθέτει πως σκοπός της ΕΣΕΚ «είναι τα επόμενα χρόνια να περάσουμε στον ηλεκτρισμό».

Πηγή: iefimerida.gr