Καρπούζι: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο – Τα οφέλη του για την υγεία μας

Καρπούζι: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο – Τα οφέλη του για την υγεία μας

Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο που η μυρωδιά του και μόνο μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που απολαμβάναμε τις φέτες του, με φέτα ή και ψωμί, ξαπλωμένοι στην παραλία ή κάτω από τον έναστρο ουρανό, με φίλους και την οικογένεια μας. Είναι ένα φρούτο που παρέχει πολλαπλές ωφέλειες στον οργανισμό μας, ενώ η θερμιδική του αξία είναι πολύ χαμηλή.

Κι αυτό, γιατί το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό, καθώς απαρτίζεται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Μας δίνει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Παρόλο που οι θερμίδες του ξεχωριστού αυτού φρούτου, προέρχονται κυρίως από απλά σάκχαρα, συγκριτικά με άλλα φρούτα υπερτερεί λόγω της υψηλότερης του περιεκτικότητας σε νερό που κατά κάποιο τρόπο ‘αραιώνει’ τα σάκχαρα, προσφέροντας κορεσμό με λίγες θερμίδες, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε.

Το καρπούζι όταν καταναλώνεται συνοδεία τυριού, δίνει έναν εξαιρετικό συνδυασμό που μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ και δροσερό γεύμα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί και σε μορφή χυμού προσφέροντάς μας την ενέργεια και τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Στα 150 γραμμάρια, περιέχει: 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή -ειδικά στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο– βιταμίνη C και κάλιο. Περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ, που μετατρέπεται στο σώμα μας σε αργινίνη, η οποία με τη σειρά της έχει θετική δράση στο κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι προσφέρει στον οργανισμό μας, η κατανάλωση του καρπουζιού;

Ενυδάτωση

Οι ηλεκτρολύτες που περιέχει βοηθά στην αποφυγή αφυδάτωσης, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες.

Ενυδάτωση στο δέρμα

Οι βιταμίνες Α και C διατηρούν όμορφα τα μαλλιά και το σώμα μας. Συντηρούν το κολλαγόνο του σώματός μας και βοηθούν στην ανάπτυξη των ιστών του.

Άσθμα

Άτομα που καταναλώνουν καρπούζι έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, λόγω της βιταμίνης C.

 Αρτηριακή πίεση

Τα συμπληρώματα καρπουζιού μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1.

Καρδιακές παθήσεις

Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο βοηθάει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος

Βοηθάει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν καρκίνο, καθώς αποτελεί καλή πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

πηγή ourlife.gr