Κ.Παπανάτσιου: «Αν η όποια ανάπτυξη δεν αναδιανέμει τον πλούτο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα»

Κ.Παπανάτσιου: «Αν η όποια ανάπτυξη δεν αναδιανέμει τον πλούτο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα»

Στη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (Ταμείο Ανάκαμψης) τοποθετήθηκε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου χθες στη Βουλή. Η Βουλεύτρια ξεκίνησε λέγοντας πως, «κάθε κρίση παράγει ερωτήματα, η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας θα έπρεπε να μας κάνει πιο σοφούς/ες». Ακόμα, σημείωσε πως εγείρονται ζητήματα για το ρόλο του Κράτους στην οικονομία και σε βασικούς πυλώνες του Κοινωνικού Κράτους, όπως της Παιδείας, της Υγείας και της Εργασίας. Στη συνέχεια απαντώντας στον Αναπληρωτή Υπουργό σχετικά με την Αριστερά και τις ανισότητες τόνισε, «Χρειαζόμαστε και υπερασπιζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που συγκεκριμένοι τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η εργασία δεν θα είναι βορά στην οικονομία της αγοράς και το κέρδος. Μπορεί μόνο η ανάπτυξη να εξαλείψει τις ανισότητες στην πρόσβαση, στην υγεία ή στην παιδεία; Όχι, δεν μπορεί, γιατί ακριβώς δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες σε αυτή τη ζωή, γιατί ο πλούτος που παράγεται δεν ισοκατανέμεται».

Η πρώην Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό σημείωνε την εισφορά του Ταμείου στην ανάπτυξη σ’ ένα επιπρόσθετο 2,1%, και αναρωτήθηκε αν αυτό το σενάριο παραμένει ρεαλιστικό και αντίστοιχα αν είναι επίσης, ρεαλιστικός ο στόχος αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος εξαετίας, κατά 7%. Σχετικά με τον άξονα 4 τις επενδύσεις, τα φορολογικά εργαλεία και την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ανέφερε πως, «εγγράφονται δράσεις που λογικά, δεν θα είχαμε διαφωνία, αλλά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πρακτικά προβλήματα, όσο και διαφωνίες από τους άμεσα αναφερόμενους , όπως πχ η διασύνδεση των ταμειακών. Δημιουργεί μεγάλο ερωτηματικό το τι σημαίνει η κοστολόγηση για 2 εκ στην κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας». Η κα Παπανάτσιου απευθυνόμενη στον κ. Υπουργό ζήτησε πληροφορίες για την ενίσχυση των τελωνείων με ελεγκτικά μέσα όπως τα μηχανοκίνητα x ray, με βάση το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2017. Κλείνοντας αυτό το σημείο σημείωσε πως, «ότι απουσιάζει η κοινωνική και ανταποδοτική πλευρά της φορολογικής διοίκησης, ενώ δεν συνδέεται το σχέδιο καθόλου με την παραγωγική ενίσχυση της εργασίας».

Τέλος, η Βουλεύτρια υπογράμμισε πως με τον τρόπο που υλοποιεί τους άξονες του Ταμείου, η Κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει την αντιπολίτευση προ τετελεσμένων και σημείωσε, «Για να είναι πετυχημένο το σχέδιο πρέπει πρώτον, να στηρίζει τη συμπερίληψη όλων, να είναι προσβάσιμες σε όλους και σε όλες οι ωφέλειες του, δεύτερον, να βασίζεται στην κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή και τρίτον, στην λογική που εμπλέκει τους παραγωγικούς φορείς και θα ενισχύσει όχι απλά την ανάπτυξη, αλλά θα την επιμερίσει δίκαια».