Λιγότερα χημικά στο σώμα με σπτιτικό φαγητό

Λιγότερα χημικά στο σώμα με σπτιτικό φαγητό

Σύμφωνα με ερευνητές του Silent Spring Institute: η προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι μπορεί να μειώσει την έκθεσή σε επιβλαβείς χημικές ουσίες PFAS (Per- and Polyfluoroalkyl substances).

Τα PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών γρήγορου φαγητού, των μη κολλητικών μαχαιριών, των αδιάβροχων ενδυμάτων και των χαλιών που είναι ανθεκτικά στη βαφή και αδιαπέραστα από χρώματα.

Τα PFAS συνδέονται με πολυάριθμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η θυρεοειδική νόσος, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και η μειωμένη γονιμότητα. Επειδή τα χημικά αυτά είναι πανταχού παρόντα και η έκθεση είναι ευρέως διαδεδομένη στον πληθυσμό, οι επιστήμονες ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.106 συμμετέχοντες στην Νational Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -ένα πρόγραμμα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που παρακολουθεί τις τάσεις υγείας και διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους, αναφέροντας τι έτρωγαν σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές: στις προηγούμενες 24 ώρες, 7 ημέρες, 30 ημέρες και 12 μήνες. Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος που αναλύθηκαν για διάφορες χημικές ουσίες PFAS.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα γεύματα στο σπίτι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) αυτών των γευμάτων αποτελείται από τρόφιμα που αγοράζονται σε ένα παντοπωλείο. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό ή έτρωγαν συχνότερα σε εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα τους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα fast food και τα τρόφιμα από άλλα εστιατόρια είναι πιο πιθανό να έχουν PFAS, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη επαφή με τις συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν PFAS.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων πηγών τροφίμων και της έκθεσης σε PFAS στον πληθυσμό των ΗΠΑ", είπε ο συν-συγγραφέας Laurel Schaider, περιβαλλοντικός χημικός. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μετανάστευση των χημικών ουσιών PFAS από τη συσκευασία τροφίμων σε τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

πηγή:zougla.gr