Μαγνησία: "Κομβικός ο ρόλος του Γυμνασίου στο κάπνισμα"

Μαγνησία: "Κομβικός ο ρόλος του Γυμνασίου στο κάπνισμα"

Είκοσι και πλέον καθηγητές και διευθυντές Γυμνασίων της Μαγνησίας

συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά του καπνίσματος με στόχο να μυηθούν σε τεχνικές μέσω των οποίων θα ενθαρρύνουν τους μαθητές να μην ξεκινήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Το Γυμνάσιο έχει κομβικό ρόλο σε αυτό, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι περίπου στα 12-13 χρόνια.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» – ΟΚΑΝΑ, για το σχολικό έτος 2019-2020, υλοποιεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σεμινάριο εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!».
Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος σε Δημοτικά Σχολεία του Νομού, φέτος, για πρώτη φορά, το Κέντρο Πρόληψης, πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επιμόρφωση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι περίπου στα 12-13 χρόνια. Αυτό καθιστά την παρέμβαση στο γυμνάσιο καίρια και σημαντική.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της «Πρότασης Ζωής» ξεπέρασε τις προσδοκίες του Κέντρου, καθώς 25 εκπαιδευτικοί από εννέα σχολεία, αιτήθηκαν να παρακολουθήσουν το διήμερο βιωματικό σεμινάριο, προκειμένου να εφαρμόσουν το υλικό «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» στους μαθητές των σχολείων τους.
Η ενημέρωση διεξάγεται από τα δύο επιστημονικά στελέχη της «Πρότασης Ζωής, την ψυχολόγο κ. Μαρία Μπακατσέλου και την κοινωνική λειτουργό κ. Γεωργία Πετροπούλου.

Η φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Ασπασία Σπυροπούλου τόνισε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα για τους μαθητές του Γυμνασίου δεδομένου ότι ο πειραματισμός και η εξάρτηση από το τσιγάρο ξεκινούν από αυτή την ηλικία. Ελπίζουμε ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα στο σχολείο έχοντας τη βοήθεια και την εποπτεία των επιστημόνων της «Πρότασης Ζωής» και σταδιακά να δούμε αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιώργος Βαρνάβας επισήμανε πως «η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι πως αυτό που μαθαίνεις, μπορείς να το εφαρμόσεις άμεσα στην τάξη με τους μαθητές της Α’ Τάξης. Η εξάρτηση από το τσιγάρο αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και μας ανησυχεί που έχουν κατέβει οι ηλικίες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή».

Ο πρόεδρος του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων της Π.Ε. Μαγνησίας «πρότασης» κ. Ευθύμης Ζιγγιρίδης δήλωσε πως οι στατιστικές από τις έρευνες δείχνουν ότι το 4% των 11χρονων παιδιών ξεκινά να πειραματίζεται με το κάπνισμα, ποσοστό το οποίο στις ηλικίες 13-15 ετών διπλασιάζεται και στις ηλικίες 15-16 ετών τριπλασιάζεται. Επίσης το 25% των θανάτων στην Ελλάδα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το κάπνισμα. Αυτά φανερώνουν πόσο σημαντικό είναι να αποθαρρυνθούν οι μαθητές Γυμνασίου να αποκτήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Γι’ αυτό και μέσα από το πρόγραμμα της «Πρότασης Ζωής» παρέχουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να στηρίξουν τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μυηθούν σε τεχνικές για να ενισχύσουν την ψυχολογία των μαθητών και να απομακρυνθούν από μια συνήθεια που έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα».

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Χατζηδημητρίου Ελένη, Κωνσταντά Ευλαλία, Παπαποστόλου Βασιλική, Παπαδοπούλου Σοφία, Σπυροπούλου Ασπασία – Αποστολία, Θέμελη Βασιλική, Μπούκλα Έλλη, Χρηστίδου Ελένη, Χιντιπατίδου Κοραλία, Αντωνίου Βικτώρια, Παπατόλια Μαρία, Τσακίρη Κωνσταντία, Διαμαντή Νεκταρία, Παπάζογλου Αγγελική, Σπανού Μαρία, Χαλαστάρα Ιουλία, Βαρνάβας Γιώργος, Κατσίκη Νικόλ – Φρόσω, Κωστή Δήμητρα, Σαλβάνου Ευαγγελία, Χαμουλιά Μαρία, Χατζηκυριάκου Νίκη, Αγγελοπούλου Αικατερίνη, Δήμου Δέσποινα, Κουρέντα Αικατερίνη.

www.e-thessalia.gr