Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Πρώην αεροσυνοδός ο «εγκέφαλος» - Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους

Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Πρώην αεροσυνοδός ο «εγκέφαλος» - Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους

Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Ακόμα και θέση πιλότου σε μεγάλη αεροπορική εταιρία είχαν επιχειρήσει να εξασφαλίσουν τα μέλη του κυκλώματος που νόθευαν τις θεωρητικές εξετάσεις για το δίπλωμα πιλότου.

Ενας από τους τρεις συλληφθέντες, για να επιτύχει την πρόσληψη, βρέθηκε το πρωί της 28ης Ιανουαρίου στο χώρο των κατατακτήριων εξετάσεων της εταιρίας με οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Το σχέδιό του ήταν να μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εξεταστικό κέντρο και να του υπαγορεύουν τις απαντήσεις στο ακουστικό-«ψείρα» που είχε στο αφτί του, όμως όλα «ναυάγησαν» όταν η μικροκάμερα που είχε κρυμμένη μέσα στα ρούχα του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα. Η παραπάνω αποτυχημένη απόπειρα μαρτυρά τις επικίνδυνες διαστάσεις που είχε λάβει η παράνομη δραστηριότητα των τριών ανδρών, που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

Μέχρι το Αμμάν της Ιορδανίας είχαν φτάσει τα «πλοκάμια» της συμμορίας, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων από τον περασμένο Ιανουάριο. Σύνδεσμός τους στη χώρα της Ασίας ήταν ο αποκαλούμενος «Ταρέκ», ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, που φέρεται να είχε συχνές επικοινωνίες με τον έναν από τους τρεις συλληφθέντες. Οι υποψήφιοι πιλότοι μπορούσαν να αποκτήσουν την άδεια χειριστή από το εξεταστικό κέντρο του Αμμάν χωρίς… φυσική παρουσία, ακόμα και δίνοντας… λάθος απαντήσεις. Το κόστος για τη νόθευση του αποτελέσματος με τη συγκεκριμένη διαδικασία έφτανε τις 25.000 ευρώ. Μάλιστα, για να μη δίνουν στόχο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέδιδαν ότι το εν λόγω εξεταστικό κέντρο ήταν στην… Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και όχι στην Ιορδανία.

Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Πρώην αεροσυνοδός ο «εγκέφαλος» – Πόσοι «πιλότοι» έλαβαν δίπλωμα

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον 70χρονο να είναι πρώην πιλότος της «Ολυμπιακής», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κυβερνήτης πολιτικής αεροπορίας, αποκαλύπτει στο LIVE NEWS πως ο εν λόγω κύριος ήταν: «Ένας πρώην αεροσυνοδός. Ιπτάμενος φροντιστής ο οποίος τη δεκαετία του ‘70 είχε τις αεροπορικές του άδειες. Παρόλα αυτά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει πιλότος της ‘Ολυμπιακής’ και έγινε ιπτάμενος φροντιστής».

Είχε συνεργούς

Ο πλέον συνταξιοδοτημένος ιπτάμενος φροντιστής, που είχε βάλει στο κόλπο και τον γιο του, είχε δύο βασικούς συνεργούς. Έναν 43χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας που κανόνιζε VIP πτήσεις με τζετ και έναν 69χρονο που διατηρούσε σχολή πιλότων στη Θεσσαλονίκη.

Οι τρεις τους είχαν βρει τον τρόπο να νοθεύουν τις θεωρητικές εξετάσεις και υπόσχονταν δίπλωμα πιλότου με το αζημίωτο σε αδιάβαστους υποψήφιους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών.

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Χτυπά την αξιοπιστία της αεροπορίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμορία είχε καταφέρει να χορηγήσει άδειες επαγγελματία χειριστή αεροπλάνου ή ελικοπτέρου σε τουλάχιστον 5 άτομα, αποσπώντας τους κάτι λιγότερο από 39.000 ευρώ.

www.eleftherostypos.gr