Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

 "Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021 -ουσιαστικά μέσα στα Χριστούγεννα- φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

Δημιουργείται από την προσδοκία για ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους ταχύτερη ακόμη και από το +5,9% που έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τα νούμερα, έχουν ως εξής: Στο πρώτο εξάμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ξεπεράσει το 6%. Και στο β’ εξάμηνο, υπάρχει η προσδοκία ότι ο ρυθμός θα είναι ακόμη ταχύτερος.

Πρώτον διότι ολοκληρώνεται ένα πολύ καλύτερο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Και δεύτερον διότι υπάρχει η προσδοκία ότι στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα είναι κλειστά τα μαγαζιά όπως συνέβη πέρυσι ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα.

 Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ μπορεί να επανέλθει στα 180 δις. ευρώ, με την ελληνική οικονομία να καλύπτει από φέτος σχεδόν όλες τις απώλειες της πανδημίας. Αν αυτό συμβεί, εκτός από τα μέτρα στήριξης των 1,05 δις. ευρώ που ανακοίνωσε για φέτος ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει το περιθώριο και για πρόσθετα, ύψους έως και 800 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα χρήματα, θα διατεθούν κυρίως για ενισχύσεις με έκτακτο χαρακτήρα με πιθανότερο ένα νέο "πακέτο" για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους από τις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη όμως για φέτος, θα "παρασύρει" και την πορεία της οικονομίας των επόμενων ετών. Για τα επόμενα έτη αλλάζει το "σκηνικό".

Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα θα αντικατασταθούν από τις μόνιμες παρεμβάσεις με τα ακόλουθα μέτρα να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα:

1. Η μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει αύξηση καθαρών αποδοχών για συνταξιούχους και εργαζόμενους στο δημόσιο με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

2. Η εκπλήρωση της δέσμευσης για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή τη στιγμή οι εισφορές είναι μειωμένες κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα και ο στόχος είναι η μείωση να φτάσει στις πέντε μονάδες σε δύο δόσεις με την πρώτη να τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2022.

3. Ένα νέο πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης της οικογένειας, των νέων και των γυναικών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για την εύρεση εργασίας ακόμη και για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Ήδη είναι στο τραπέζι ένα σχέδιο παραχώρησης ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου σε νέα ζευγάρια ως μέτρο στήριξης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που πλέον παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις ύστερα από μια 10ετία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας.

Τα κίνητρα απασχόλησης των νέων σε συνδυασμό με παρεμβάσεις περαιτέρω στήριξης για τη φροντίδα των παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών, αποσκοπούν στο να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των γεννήσεων.

πηγή:thetoc.gr