Ο κορονοϊός «πλήττει» και τη σοδειά βαμβακιού στον κάμπο της Μαγνησίας

Ο κορονοϊός «πλήττει» και τη σοδειά βαμβακιού στον κάμπο της Μαγνησίας

Ισχυρό πλήγμα στη σοδειά βαμβακιού στον κάμπο του νομού Μαγνησίας επιφέρει ο κορονοϊός. Σε κάθετη πτώση η τιμή διάθεσης του προϊόντος, που συμπαρασύρεται από τη μείωση στην παραγωγή των αντίστοιχων, που έχουν ως πρώτη ύλη το βαμβάκι και τα συνεχή απαγορευτικά στην αγορά και το εμπόριο. Σε απόγνωση οι παραγωγοί, οι οποίοι φέτος θα σπείρουν λιγότερα κατά 25% στρέμματα, σε σύγκριση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, διεκδικούν να ενταχθεί το προϊόν στα πληττόμενα από την πανδημία.

Στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου θα αρχίσει η διαδικασία της σποράς στις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου στον νομό Μαγνησίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν συνεταιριστές και αγρότες, τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα σπαρθούν λιγότερα, σε ποσοστό της τάξης του 25%, στρέμματα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή.

Αιτία αποτελεί η κάθετη πτώση, που σημειώνεται από πέρυσι τέτοια εποχή στην τιμή διάθεσης του προϊόντος από τους αγρότες στους εμπόρους, καθιστώντας πλέον την καλλιέργεια και την παραγωγή του βαμβακιού ως ασύμφορη.

Η τιμή διάθεσης του προϊόντος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 0,40 ευρώ το κιλό, από 0,50 την προηγούμενη χρονιά, με τις εκτιμήσεις συνεταιριστών και αγροτών στον κάμπο του νομού Μαγνησίας να θεωρούν ως βέβαια την περαιτέρω μείωση την αντίστοιχη τρέχουσα.

Οπως αναφέρουν συνεταιριστές και αγρότες, η ζήτηση του προϊόντος τόσο στην ελληνική, όσο και τη διεθνή αγορά μειώνεται και μαζί η τιμή του, λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοιού.

Πρόκειται για εξέλιξη, που προκύπτει ως αναμενόμενη και οφείλεται στην κάθετη πτώση, που καταγράφεται στην παραγωγή του συνόλου των προϊόντων, τα οποία έχουν ως πρώτη ύλη το βαμβάκι.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, η δεδομένη μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου σχεδόν των καταναλωτών, καθώς και το γεγονός ότι η εμπορική αγορά τόσο τοπικά και πανελλαδικά, αλλά και σε διεθνές επίπεδο στην ουσία δεν λειτουργεί, έχουν ως συνέπεια την κάθετη πτώση στη ζήτηση και συνεπακόλουθα στην παραγωγή των περισσοτέρων προϊόντων, τα οποία κατασκευάζονται με πρώτη ύλη το βαμβάκι.

Με τη σειρά τους οι έμποροι ενδιαφέρονται να αγοράσουν λιγότερες ποσότητες, καθώς δεν προκύπτει ζήτηση από εταιρείες, αφού η εμπορική αγορά στην ουσία είτε υπολειτουργεί, είτε δεν λειτουργεί, με τους παραγωγούς στον κάμπο του νομού Μαγνησίας να σπέρνουν φέτος λιγότερα στρέμματα κατά 25%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, καθώς το προϊόν δεν «φεύγει» και κατά συνέπεια η καλλιέργεια και η παραγωγή του καθίστανται πλέον ασύμφορες.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους για περαιτέρω μείωση φέτος της τιμής διάθεσης του βαμβακιού κάτω από το 0,40 ευρώ το κιλό, τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και παραγωγής, όπως και τα αντίστοιχα για την αγορά των αγροτικών εφοδίων και των λιπασμάτων δεν καλύπτονται, με συνέπεια να περιοριστεί δραστικά η σοδειά ως ασύμφορη.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεταιριστές και αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου στον νομό Μαγνησίας συντάσσονται απόλυτα με συναδέλφους τους από ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα και διεκδικούν από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων την άμεση ένταξη του βαμβακιού στα πληττόμενα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Σιτηρά

Σε πλήρη αντίθεση με το βαμβάκι, τα σιτηρά δείχνουν να κερδίζουν την περίοδο της πανδημίας μεγάλο μέρος της αγοράς, με τη ζήτηση να είναι έντονη και να καταγράφει ανοδικές τάσεις.

Η διαδικασία σποράς των σιτηρών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στον κάμπο του νομού Μαγνησίας αρχίζει με το καλαμπόκι στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεταιριστές και αγρότες, το μεγάλο μερίδιο, που έχασε το βαμβάκι, δείχνει να πηγαίνει στα σιτηρά, χωρίς, ωστόσο, να αναπληρώνονται οι οικονομικές απώλειες στον απόλυτο βαθμό.

Ο λόγος είναι ότι οι καλλιέργειες σιτηρών χαρακτηρίζονται από τους αγρότες ως κοστοβόρες, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και το αντίστοιχο για τα απαραίτητα αγροτικά εφόδια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φετινή σοδειά σιτηρών στον κάμπο της Μαγνησίας θα είναι αυξημένη, καθώς λόγω και της πανδημίας η ζήτηση είναι έντονη, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

πηγή:taxydromos.gr