Οι αγελάδες στην Ευρώπη «ξεκινούν διατροφή» για να μη μολύνουν το περιβάλλον

Οι αγελάδες στην Ευρώπη «ξεκινούν διατροφή» για να μη μολύνουν το περιβάλλον

Ολλανδική εταιρεία υπόσχεται να μάθει… τρόπους σε βοοειδή και αγελάδες, προκειμένου να εκλύουν λιγότερο μεθάνιο. Η πρωτοποριακή ζωοτροφή βρίσκεται μια ανάσα από την έγκριση της ΕΕ, ως ένας από τους τρόπους να περιοριστεί το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Το μεθάνιο (CH4), που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Παρότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γι' αυτό, η επίδρασή του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του CO2 σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Το πρωτοποριακό πρόσθετο ζωοτροφών
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα πρόσθετο ζωοτροφών υπόσχεται πως μειώνει το μεθάνιο που εκλύουν οι αγελάδες και πολύ σύντομα θα λάβει την απαραίτητη έγκριση προκειμένου να πωλείται σε κτηνοτρόφους στην Ευρώπη.

Ο εποπτικός φορέας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το προϊόν Bovaer, της ολλανδικής εταιρείας διατροφής Royal DSM NV, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τα βοοειδή που προορίζονται για την παραγωγή γάλακτος.

Για την ώρα, η ΕΕ δεν έχει κληθεί να αποφανθεί αν το πρόσθετο είναι ασφαλές και για το βοδινό κρέας.

Η Ευρώπη στη δεύτερη θέση παραγωγής γάλακτος
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει πόσο επιδραστική θα είναι η χρήση του προσθέτου στις εκπομπές μεθανίου.

Το προϊόν έχει εγκριθεί ήδη για βοοειδή και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, καθώς και για πρόβατα και κατσίκες στη Χιλή και για τον «κολοσσό» στην παραγωγή βοδινού κρέατος, τη Βραζιλία.

Οι κτηνοτρόφοι ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονες πιέσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις που θα μειώσουν την εκπομπή μεθανίου, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι λύσεις που επίσης επιδιώκονται από εταιρείες και ερευνητές περιλαμβάνουν παρόμοια συμπληρώματα, μάσκες για τις αγελάδες και εκτροφή «κλιματικά έξυπνων» βοοειδών.

Οι αγελάδες υπεύθυνες για τα 2/3 των εκπομπών μεθανίου
Τα βοοειδή και οι αγελάδες που εκτρέφονται για το γάλα τους ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αποδίδονται στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Το Bovaer μπορεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής κατά περίπου 30%, δήλωσε εκπρόσωπος της Royal DSM.

Μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις που έλαβαν 80 χώρες, ανάμεσά τους αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της COP26 στη Γλασκώβη, ήταν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 (σε σχέση με το 2020).

«Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν» και η μείωσή του «θα μπορούσε να επιβραδύνει αμέσως την υπερθέρμανση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι το αέριο αυτό ευθύνεται για το «σχεδόν 30%» της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

«Σε σύγκριση με πέντε ή οκτώ χρόνια πριν, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντιμίτρι ντε Βριζ, συνδιευθύνων σύμβουλος της DSM. «Κυβερνήσεις, αγρότες, καταναλωτές και ιδιοκτήτες των εμπορικών σημάτων γνωρίζουν όλοι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε.

Οι αγελάδες στην Ευρώπη ξεκινούν διατροφή
Η διαδικασία αδειοδότησης του προϊόντος θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Κομισιόν, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη. Η έγκριση της Επιτροπής θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει την πώληση του προϊόντος στην Ευρώπη το πρώτο κιόλας εξάμηνο του επόμενου έτους.

Σε περιοχές όπου το προϊόν επιτρέπεται ήδη, οι αγρότες μπορούν να αγοράζουν προμείγματα με το πρόσθετο ή να το αγοράζουν οι ίδιοι και να το προσθέτουν στις ζωοτροφές των αγελάδων.

Η ολλανδική εταιρεία διατροφής Royal DSM NV φιλοδοξεί να λάβει επίσης έγκριση για το Bovaer στη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

πηγή iefimerida.gr