Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλη

Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλη

Μικρότερες επιδοτήσεις, καθώς υποχώρησαν οι τιμές φυσικού αερίου. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ και καλύπτεται πλήρως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν στα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας, στη σκιά της μείωσης των τιμών στη χονδρική αγορά.

Η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh (από 40 ευρώ). Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh.
• Για τους αγρότες, στα 15 €/MWh.
Η αξία της επιδότησης είναι 24,4 εκατ. ευρώ.

Ο Κώστας Σκρέκας στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση και θύμισε ότι πριν λίγες ημέρες, μπήκαν σε φάση υλοποίησης δύο προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

1. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

2. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Τον επόμενο μήνα εκκινούν δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

πηγή euro2day.gr