Ουκρανία: Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

Ουκρανία: Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

Ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα σε ρωσική βάση στην Κριμαία
Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας ή κάποιο ατύχημα καθώς ο ρωσικός στρατός – που ελέγχει τον σταθμό στη Ζαπορίζια από τις αρχές Μαρτίου – φέρεται να πραγματοποιεί στρατιωτικές ενέργειες εντός και εκτός του σταθμού, θέτοντάς τον σε κίνδυνο.

Στο θέμα αναφέρθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών των G7 – οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν τη Ρωσία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον ατομικό σταθμό. Οι υπουργοί εξωτερικών δήλωσαν ανήσυχοι για τη σοβαρή απειλή που εκπορεύεται από τις πράξεις της Ρωσίας όσον αφορά τις μονάδες ατομικής ενέργειας – και προειδοποιούν για την απειλή ατυχήματος ή περιστατικού, συνέπειες του οποίου «θα είναι αισθητές και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Ουκρανικές κυβερνητικές πηγές σχολίασαν στην ΕΡΤ ότι οποιεσδήποτε στρατιωτικές κινήσεις της Ουκρανίας εντός της Κριμαίας είναι απολύτως νόμιμες και από άποψης διεθνούς δικαίου αλλά και από άποψης ουκρανικής νομοθεσίας καθώς η Κριμαία αποτελεί ουκρανικό έδαφος. Οι ίδιοι απέφυγαν να κάνουν σχόλια όσον αφορά το ποιος και με ποιον τρόπο χτύπησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νοβοφεντορόβκα. Υπάρχουν τέσσερα επικρατέστερα σενάρια, τα δύο αφορούν χρήση πυραύλων που έχουν κατασκευαστεί στην Ουκρανία, το ένα σενάριο υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι ΑΤΑΚΑΜΣ – οι οποίοι επίσημα δεν έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία και βεβαίως υπάρχει και το σενάριο της επιχείρησης ειδικών δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού.

Πάντως ουκρανικές πηγές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζει η διοργάνωση της Πλατφόρμας της Κριμαίας – μιας ουκρανικής πρωτοβουλίας για την Κριμαία, οι ειδήσεις που αφορούν τη Χερσόνησο θα πληθαίνουν.

Χτύπημα σε ρωσική βάση στην Κριμαία – Απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη η Ουκρανία
Το ποιος βρίσκεται πίσω από τις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι στη δυτική Κριμαία με ένα νεκρό, 14 τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές είναι ζητούμενο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την σύγκρουση στην Ουκρανία.

To σοβαρό ατύχημα αναστάτωσε τη ζωή στη γειτονική πόλη Νοβοφιοντορίβκα αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι το ατύχημα δεν κατέστρεψε αεροπλάνα ούτε τις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

Την εκδοχή αυτή διαψεύδει αφενός η ουκρανική αεροπορία που κάνει λόγο για 9 κατεστραμμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας αφετέρου σύμφωνα με πληροφορία Ουκρανού αξιωματούχου που φιλοξενούν οι New York Times, η βάση πιθανότατα χτυπήθηκε από ουκρανικής κατασκευής πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ή από πιστές στο Κίεβο ανταρτικές ομάδες που δρουν στην Κριμαία.

Επισήμως η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για πυραυλική επίθεση εναντίον της βάσης Σάκι που θεωρείται ορμητήριο ρωσικών επιδρομών στη νότια Ουκρανία, τα κοινωνικά δίκτυα πάντως βρίθουν από φήμες ότι το χτύπημα έγινε από πυραύλους του Κιέβου.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον όλης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε στην Κριμαία και πρέπει να τελειώσει στην Κριμαία. Με την απελευθέρωσή της», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μέχρι τότε πάντως συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στις περιοχές Ντίπρο και Ζαπορίζια με 14 νεκρούς τις τελευταίες ώρες και καταγγελίες του Κιέβου για τα σχέδια της Μόσχας να εκτρέψει προς την Κριμαία την ενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

πηγή in.gr