Παράλληλα απασχολούμενοι: Νέα ειδοποιητήρια θα λάβουν όσοι διαπίστωσαν λάθη

Παράλληλα απασχολούμενοι: Νέα ειδοποιητήρια θα λάβουν όσοι διαπίστωσαν λάθη

Στις 31 Αυγούστου καλούνται να καταβάλλουν τις εισφορές Μαΐου που ήδη αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Στις 31 Αυγούστου καλούνται να καταβάλλουν τις εισφορές Μαΐου που ήδη αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ οι μη μισθωτοί καθώς και οι παράλληλα απασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με παράλληλη μισθωτή εργασία για το 2020.

Ωστόσο οι παράλληλα απασχολούμενοι που διαπίστωσαν λάθη στις εισφορές που τους καταλογίστηκαν, σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στον ιστότοπο του φορέα νέα ειδοποιητήρια –με διορθωμένο το ποσό της εισφοράς.

Κύκλοι που ΕΦΚΑ διαβεβαιώνουν ότι οι διορθώσεις θα γίνουν πριν από τις 31 Αυγούστου 2021 , ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 6 ισόποσες δόσεις για τους ασφαλισμένους που έχουν χρεωστικό υπόλοιπο .

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ , για τα λάθη που αφορούν μόνο το 3% των χρεωστικών ειδοποιητηρίων, ευθύνονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι εργοδότες που δεν υπέβαλαν στις σωστές χρονικές περιόδους τις ΑΠΔ για τις μισθωτές υπηρεσίες.

Τα λάθη είχαν ως αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που με τις εισφορές τους από την μισθωτή εργασία καλύπτουν κατά πολύ τις εισφορές της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών (262 ευρώ μαζί με την εισφορά υπέρ ανεργίας) να καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά ποσά, ως υπολειπόμενη οφειλή.

Θυμίζουμε πως ωφελημένοι από την τρέχουσα εκκαθάριση είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση ( αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ) οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

πηγή:protothema.gr