Προγραμματική με το Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη ελαιώνων στον Αλμυρό

Προγραμματική με το Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη ελαιώνων στον Αλμυρό

Υπεγράφη από τον Δήμο Αλμυρού η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη των ιστορικής σημασίας ελαιώνων της περιοχής του.

Ηδη, ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος προχώρησε στην έγκριση χρηματοδότησης του ερευνητικού έργου με απόφασή του.

Ο Δήμος Αλμυρού θα χρηματοδοτήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το έργο με τα ποσά των 50.000 ευρώ για το τρέχον έτος, των 50.000 ευρώ για το 2023 και των 48.800 ευρώ για το 2024.

Η συνεργασία αφορά στην εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας)».

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος, αφενός θα αναδειχθεί η διατροφική αξία των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου της περιοχής, αφετέρου η προστιθέμενη αξία της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί αποτελεί διεθνή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά εισάγει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την αποτίμηση της βιοδραστικότητας.

Η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα θα προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Θα εισαχθούν νέα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).

Ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια Ιστορία σχεδόν3.000 ετών, αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης.

Καταλαμβάνει έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα. Αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις.

Ο ελαιώνας της νοτιοδυτικής Μαγνησίας αποτελεί αναμφισβήτητα διαχρονικό φυσικό μνημείο.

https://www.taxydromos.gr