Σαρωτικό το πέρασμα του "Ιανού" από την Ανάβρα (φωτογραφίες)

Σαρωτικό το πέρασμα του "Ιανού" από την Ανάβρα (φωτογραφίες)

Σαρωτικό tο πέρασμα του κυκλώνα "Ιανός" και από την Ανάβρα Μαγνησίας

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα "Ιανός" και από την Ανάβρα Μαγνησίας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Σε ανακοίνωση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κώστα Κελαφά που δημοσιεύσε το lamiareport, αναφέρεται:

"Ο πρόσφατος κυκλώνας «Ιανός» που έπληξε τη χώρα μας, δεν κτύπησε μόνο τα νησιά του Ιονίου και τη Θεσσαλία. Μεγάλες καταστροφές προξένησε και στην Ανάβρα Μαγνησίας. Και συγκεκριμένα:

1. Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί δρόμοι μήκους 150 χλμ σε πολλά σημεία έχουν καταστεί αδιάβατοι. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους στο να προσεγγίσουν τα ποιμνιοστάσιά τους, -τα οποία έχουν υποστεί ζημιές- για να διαπιστώσουν τυχόν απώλειες ζώων και να μεταφέρουν ζωοτροφές.

2. Το εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης έχει σπάσει σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα το χωριό να μείνει για 2 ημέρες χωρίς νερό. Προσωρινά έχει αποκατασταθεί το εσωτερικό δίκτυο για επείγουσες ανάγκες του χωριού. Οι βλάβες στο εξωτερικό τμήμα του δικτύου δεν
μπορούν να αποκατασταθούν λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

3. Όσον αφορά την εσωτερική και κυρίως την εξωτερική οδοποιία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ιδίως το τμήμα Ανάβρα-Νεράϊδα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές έτσι ώστε σε πολλά σημεία να έχει καταστεί επικίνδυνος.

4. Ανυπολόγιστες όμως ζημιές έχει υποστεί το αξιοθέατο του χωριού μας, το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα». Η στάθμη του νερού του παραπόταμου του Ενιπέα που πηγάζει από τις πηγές της Ανάβρας έφτασε τα 7 μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του και να καταστρέψει γεφύρια, πεζόδρομους-μονοπάτια, παγκάκια κ.α. Η περίφραξη σε μήκος 4 χλμ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές σε πολλά σημεία, έχουν παρασυρθεί σιδερένιες πόρτες. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Μετά από όλα αυτά ευελπιστούμε ότι το κράτος θα σπεύσει και θα μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθούν οι μεγάλες καταστροφές στο χωριό μας και η Ανάβρα να ξαναβρεί την κανονικότητα στην καθημερινή της ζωή

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλμυρού - που έχουν και αυτοί υποστεί μεγάλες καταστροφές- θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες ζημιές που συνοπτικά αναφέρθηκαν πιο πάνω."

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανάβρας Μαγνησίας
Κώστας Κελάφας

Επίσης ο κ. Κώστας Πάντζιος από την Ανάβρα, ανέβασε φωτογραφίες από τις καταστροφές στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανάβρας, συνοδευόμενες από το παρακάτω κείμενο:
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σήμερα 22-9-2020 . Καί αποκαλύπτουν την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβαλλοντικού πάρκου Ανάβρας ή Γούρας . Δεν υπάρχουν γεφυράκια  .  Και το ύψος του νερού έφθανε από 6-10 μέτρα . αυτό διακρίνεται  από τα χρήματα στους κορμούςτων δέντρων .

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: