Σε «αναμμένα» κάρβουνα οι βαμβακοπαραγωγοί Ρ. Φεραίου και Αλμυρού

Σε «αναμμένα» κάρβουνα οι βαμβακοπαραγωγοί Ρ. Φεραίου και Αλμυρού

Λίγο πριν τη συγκομιδή του βαμβακιού οι παραγωγοί

του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Αλμυρού βρίσκονται σ’ «αναμμένα κάρβουνα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μειωμένη έως και 20% θα είναι φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, η συγκομιδή βάμβακος στη Μαγνησία. Αιτία για τη χαμηλή στρεμματική απόδοση της φετινής παραγωγής οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού και είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η καλλιέργεια βάμβακος.

«Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι σπίτι χωρίς σκεπή για μας τους καλλιεργητές. Τρέχεις, ποτίζεις, σπέρνεις και όταν περιμένεις να μαζέψεις, μπορεί ανά πάσα στιγμή ένα σκουλήκι, μία βροχή ή ένας καύσωνας να τα διαλύσει όλα», παρατήρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σ.Λ. αγρότης από την περιοχή της Κάρλας ο οποίος καλλιεργεί πολλά στρέμματα βαμβάκι και κάθε χρόνο μέχρι τη συγκομιδή βρίσκεται κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του έχουν από τη μία έχουν να αντιπαλέψουν την ανοιχτή τιμή καθώς η τιμή αγοράς του βαμβακιού κοινοποιείται επίσημα πάντα μέσα στον Οκτώβριο αφενός και αφετέρου το κόστος παραγωγής που είναι υψηλό και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οικονομικά ανοίγματα, συρρικνώνουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό.

Την ίδια ώρα οι γεωπόνοι συνιστούν στους αγρότες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας. «Η τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα την περίοδο κατά την έναρξη του ανοίγματος των πρώτων καρυδιών» είναι η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι αρμόδιοι στους παραγωγούς συστήνοντας να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο «χτυπούν» συναγερμό για να μην υποστούν ζημιές οι παραγωγοί.

Το θετικό σύμφωνα με τους γεωπόνους είναι ότι όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, που συχνά πλήττει τις βαμβακοκαλλιέργειες, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά επίπεδα συλλήψεων. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.

www.taxydromos.gr