Σιδηροδρομικά δυστυχήματα: Ανοίγουν φάκελοι σε βάθος 15ετίας, νέα ενδελεχής έρευνα -Αναμένονται νέες διώξεις

Σιδηροδρομικά δυστυχήματα: Ανοίγουν φάκελοι σε βάθος 15ετίας, νέα ενδελεχής έρευνα -Αναμένονται νέες διώξεις

Φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ.

Στην έγγραφη παραγγελία ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή για μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με σιδηροδρομικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος ζητά να ενημερωθεί για το πόσα δυστυχήματα σημειώθηκαν, πόσα θύματα υπήρχαν, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου έγιναν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία ζητήθηκαν ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε ορθώς καταλογισμός ευθυνών και μέχρι σε ποιο σημείο προχώρησαν οι έρευνες, και αν χρειάζεται επανεξέταση από την Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος έχει ανοίξει, ήδη, τον φάκελο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η τραγωδία τέθηκε, εκ νέου, στο μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να ανοίξει ξανά η έρευνα. Η κίνηση Ντογιάκου έρχεται καθώς, όπως και τώρα, έτσι και τότε, υπήρξαν καταγγελίες για ελλείψεις στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες δεν είχαν διερευνηθεί.

Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Εκτός από το δυστύχημα στο Άδενδρο, σύμφωνα με τη ΕΡΤ, οι αρχές αναμένεται να θέσουν επί τάπητος ακόμη τρία συμβάντα:

- 16 Μαΐου 2016: Σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς
- 30 Σεπτεμβρίου 2019: Θανάσιμος τραυματισμός 55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό
- 21 Ιουνίου 2022: Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.

www.iefimerida.gr