Σκάνδαλο ενισχύσεων στη Μαγνησία

Σκάνδαλο ενισχύσεων στη Μαγνησία

Μπροστά σε σκάνδαλο, με λήψη αυξημένων ενισχύσεων για βοσκοτόπους από αιτούντες που δεν είναι κάτοχοι ζώων,

βρέθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μαγνησία. Στη σοβαρή υπόθεση απάτης και απόπειρας απάτης, που ξεσκέπασαν οι έλεγχοι, ο Οργανισμός διαπίστωσε την εμπλοκή και τοπικού Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Μάλιστα, ο έλεγχος έδειξε συγγένεια α’ βαθμού του ενός εκ των οκτώ συνολικά αιτούντων, που φέρονται να εμπλέκονται στις σοβαρές παρατυπίες, με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

Σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις διάπραξης παρατυπιών, τα αιτήματα είχαν υποβληθεί με τρόπο «καρμπόν», στοχεύοντας στην κατανομή εθνικού αποθέματος 2020 και 2021. Κατά περίπτωση, εισπράχθηκε ποσό από δύο άτομα, ύψους κοντά στις 30.000 ευρώ, ενώ σε ποσό που αγγίζει τις 265.000 ευρώ ο έλεγχος του ΟΠΕΚΕΠΕ έθεσε φρένο στη λήψη του.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαβιβάζει πλέον τον φάκελο της υπόθεσης στον Εισαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι οκτώ αιτούντες ενίσχυσης, αλλά και ο υπεύθυνος του ΚΥΔ, με έδρα τη Μαγνησία, έχουν διαπράξει σοβαρές παρατυπίες.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελίες. Επιτόπιοι έλεγχοι διερεύνησης των καταγγελιών από ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ (ο ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων) διαπίστωσαν το βάσιμο των καταγγελιών. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν δημιουργήσει τεχνητές προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν αυξημένες ενισχύσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του, οδηγήθηκε σε οκτώ αιτούντες κατανομής Εθνικού Αποθέματος (ΕΑ) 2020 και 2021, αλλά και σε έναν υπεύθυνο Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στη Μαγνησία.

Οι έλεγχοι δεν έχουν παρά μερικούς μήνες που ξεκίνησαν και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και τα στοιχεία σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, τα οποία έπεσαν στα χέρια των ελεγκτών, έβγαζαν μάτι…

Από τους μικτούς ελέγχους, που περιελάμβαναν τόσο τους οκτώ αιτούντες, όσο και τον υπεύθυνο του ΚΥΔ, προέκυψε ότι είχαν υποβάλει με πανομοιότυπο τρόπο αιτήματα για την κατανομή ΕΑ το 2020 και το 2021, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων.

Μάλιστα, ένα από τα οκτώ πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος διαπιστώθηκε ότι είναι συγγενικό πρόσωπο, με σχέση μάλιστα πρώτου βαθμού, με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

 

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΚΥΔ έχει έδρα τη Μαγνησία, ενώ οι αιτήσεις Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έχουν τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

*οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.

*οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσης τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

*τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρεις κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.

*σημαντικές δηλούμενες εκτάσεις από τους 8 από αιτούντες: α) είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και β) βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου το 2020 και το 2021 βρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

 

Οι ενισχύσεις που έλαβαν ή διεκδίκησαν

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν ή διεκδίκησαν οι εννέα αιτούντες:

*οι 2 έλαβαν ενισχύσεις 29.783,75 ευρώ το 2020 και 2021, ενώ το 2022 δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ.

*οι 7 υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ για το 2021 και 2022 διεκδικώντας να τους καταβληθεί ποσό που εκτιμάται περίπου στα 265.000 ευρώ (τα οποία λόγω ελέγχου δεν εισπράχθηκαν), χωρίς μάλιστα να πληρούν τις απαιτήσεις γεωργικής χρήσης για τη λήψη ενίσχυσης, όπως έδειξε ο επιτόπιος έλεγχος για την γεωργική χρήση της γης.

Για αυτή την υπόθεση, πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός για τους εννέα αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κλπ) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης), διαβιβάστηκε σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

 

Η τέταρτη παρόμοια αναφορά

Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί την τέταρτη που στέλνεται στη δικαιοσύνη τους τελευταίους τρεις μήνες, με ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ στη δημιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης αυξημένων ενισχύσεων από αιτούντες (περίπτωση Νισύρου).

Οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν και για μια υπόθεση, η οποία ερευνάται αυτή την στιγμή, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021.

Η εκμίσθωση περίπου 170 στρεμμάτων ελαιώνων από καθένα με πανομοιότυπα δικαιολογητικά, από διαφορετικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ενδείξεις πλημμελούς εποπτείας από τον υπεύθυνο φορέα συντονισμού των ΚΥΔ το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται η απάντηση στο ερώτημα για τον τρόπο εντοπισμού των «ελευθέρων» εκτάσεων που τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία δείχνουν άλλους ιδιοκτήτες.

Και για τις τέσσερις υποθέσεις, αλλά και για όσες ανάλογες παρουσιασθούν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει την OLAF, ενώ από τις αναφορές στη δικαιοσύνη ενημερώνεται αρμοδίως και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

www.taxydromos.gr