Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία στη Μαγνησία σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα

Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία στη Μαγνησία σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα

Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία στη Μαγνησία σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα

«Με δυσκολία εκτελούνται οι συνταγές εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση της τιμής των φαρμάκων στη χώρα, έχει στρέψει εταιρείες στην εξαγωγή φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει με επάρκεια η εγχώρια αγορά. «Για να εκτελούμε τις συνταγές και να καλύπτουμε τις ανάγκες των ασθενών, αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε φάρμακα το ένα φαρμακείο από το άλλο», περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Ματσιόλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να παρέμβει η Πολιτεία και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για την κάλυψη με επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε φάρμακα.

Χθες, ξεκίνησε από τα φαρμακεία της περιοχής και η διάθεση των πέντε δωρεάν self tests σε όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η διαδικασία δεν κύλησε ομαλά. Όπως ανέφερε ο κ. Ματσιόλης, οι πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας μέσω της οποίας χορηγούνται τα εμβόλια ήταν προβληματική. «Το σύστημα σερνόταν και χρειαζόταν αρκετός χρόνος για τη χορήγηση των τεστ. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναμονή και απορρύθμιση της λειτουργίας των φαρμακείων, τα οποία ιδίως εν μέσω πανδημίας λειτουργούν και ως τμήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου.

Πάντως όσοι προσήλθαν χθες για την προμήθεια των τεστ εξυπηρετήθηκαν έστω και με καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι η διάθεση των τεστ σε όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με απόφαση των αρμοδίων υπουργείων, θα γίνεται από τα φαρμακεία της Μαγνησίας έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

www.taxydromos.gr