Στην Βουλή έφερε η Ζέττα Μακρή το θέμα της παράτασης της τακτοποίησης αυθαιρέτων

Στην Βουλή έφερε η Ζέττα Μακρή το θέμα της παράτασης της τακτοποίησης αυθαιρέτων

Άμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή σε επιστολή του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ Μαγνησίας, που ζητεί την παράταση της ημερομηνίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών. Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή, διά της κοινοβουλευτικής οδού, υπέβαλε σχετική αναφορά, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες, ενέκρινε παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών της κατηγορίας 5, δηλαδή για μεγάλες αυθαιρεσίες σε κτίσματα, που είτε έχουν υπέρβαση, τουλάχιστον, κατά 40% στην κάλυψη και στην δόμηση ή κατά, τουλάχιστον, 20% καθ’ ύψος, είτε είναι οικοδομές χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.
Το ΤΕΕ Μαγνησίας, εύλογα, αιτείται την περαιτέρω παράταση της προθεσμίας λήξης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς, το τελευταίο διάστημα, έχουν προκύψει αστάθμητοι και εξωγενείς παράγοντες, υπεύθυνοι για την αδυναμία διεκπεραίωσης της υποβολής των δηλώσεων από τους μηχανικούς, όπως:
•    μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των μηχανικών και στην παραλαβή αρχείων από την ΥΔΟΜ λόγω της εφαρμογής των  μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
•    η πρόσφατη θεομηνία, που έπληξε την περιοχή της Μαγνησίας, στους Δήμους Βόλου και Αλμυρού και η οποία δημιούργησε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον 5000 καταναλωτές να βρίσκονται εκτός σύνδεσης διαδικτύου και, ανάμεσά τους, πολλοί μηχανικοί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, που απαιτούνται για την τακτοποίηση των αυθαίρετων και
•    ο παράλληλος ορισμός άλλων προθεσμιών για ζητήματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος, που δημιουργούν πιέσεις προς τους μηχανικούς.
Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη την δυσκολία οι μηχανικοί να καταθέσουν εμπρόθεσμες δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 5, όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά από παράγοντες μη ελέγξιμους, εξωγενείς και απρόβλεπτους, προέβη στην κοινοβουλευτική ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος, τόσο στους μηχανικούς όσο και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους,  υπό ομαλές συνθήκες.