Στο 5,47% ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα -Μειωμένος σχεδόν μία μονάδα

Στο 5,47% ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα -Μειωμένος σχεδόν μία μονάδα

Μετά από 11 εβδομάδες συνεχούς ανόδου, ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού άρχισε να πέφτει στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σε σύνολο 65.000 τεστ κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχεται σε 3.089, με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί έτσι στο 4,85%, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Συνολικά, την εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται σε 5.47% σχεδόν μία μονάδα πιο χαμηλά από την περασμένη Τετάρτη, όταν και το ίδιο ποσοστό ανερχόταν σε 6,37%. Στον πίνακα που ακολουθεί, ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει το ποσοστό θετικότητας ανά εβδομάδα στη χώρα μας ως και σήμερα.

Πρώτη μείωση στον δείκτη θετικότητας μετά από 11 εβδομάδες

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, πως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουάριου ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1,82% και έφτασε στο 6,4%. Ωστόσο χθες εμφάνισε για πρώτη φορά πτωτική τάση και έφτασε στο 5,3%.

Οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον δείκτη θετικότητας, μια τιμή που παρακολουθούν περισσότερο από τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως άλλωστε και στον λόγο εισαγωγών στο νοσοκομείο προς τα εξιτήρια.

Όπως είχε περιγράψει πρόσφατα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έπεσε μετά από καιρό στο 5% αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Παραμένει υψηλός ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ αποτυπώνει την εβδομαδιαία μεταβολή εισαγωγών – εξιτηρίων από τα νοσοκομεία της χώρας, ασθενών με κορωνοϊό. Έτσι, την εβδομάδα 05 - 11 Απριλίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.707, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.987. Ως εκ τούτου, ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.24.

Μιλώντας για τον δείκτη αυτό την περασμένη εβδομάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως όσο υπερβαίνει το 1, παραμένει δηλαδή υψηλότερος ο αριθμός των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων, τόσο πιο έντονη αναμένεται να είναι η πίεση στα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία στο covid19.gov.gr την Τετάρτη τα εξιτήρια ξεπέρασαν τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, απέναντι σε 562 ασθενείς που εισήλθαν σε κάποιο νοσοκομείο, 632 πολίτες πήραν εξιτήριο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ Covid συνεχίζει να αυξάνεται, με 809 ασθενείς σήμερα και πληρότητα στο 85,53%.

Πηγή: iefimerida.gr